Flaska 18 - Whiskykalender 2023

Officiella noteringar


Doft: Päronsirap, fruktgodis, varmt nyklippt gräs och marmelad.


Smak: Gyllene sirap, peppar, rågbröd, macadamia nötter och cream soda (en typ av läsk gjord på ägg, mjölk och socker med smak av vanilj)


Eftersmak: Lång eftersmak med apelsin och bivax toner. 

Flaska 18 - 2023

Lochlea 

Our Barley

 

Single Malt från Skottland

46%

Ingen ålder angiven

Nr 55591

649 kr


Dare to be honest and fear no labour.


Lochlea distillery är ett ungt och nytt destilleri som smög under whiskyradarn så bra att när branschen fick nys om dem var nästan första whiskyn klar att säljas.


2014 togs beslutet att göra om den tidigare bondgården, som då födde upp Simmental Biffkor. Djuren såldes och markerna gjordes om för odling av korn istället. De gamla gårdsbyggnaderna byggdes om för att inhysa destilleri istället. 2022 gjordes första officiella släppen från destilleriet där allt (utom jästen) är tillverkat på gårdens marker. 600 ton korn odlas idag inom 3 km från destilleriet som ger en årsproduktion på cirka 180 000 liter. Ganska nyligen byggdes även ett nytt lagerhus på gården med utrymme för 15000 fat.


Gården skriver jag och även destilleriet på sin sida och gården Lochlea har varit en gård under lång tid. Skottlands nationalskald Robert Burns bodde och arbetade på gården mellan 1777-1784, citatet i början kommer från denne poet i ett brev 1789 och detta har destilleriet anammat i sin produktion av whisky. Arbete lönar sig, det finns inga genvägar och man tar inga genvägar på Lochlea. Dels produktion av eget korn. Men också genom att som nytt destilleri välja mäskkar i trä som är mycket svårare att underhålla än rostfria kar. Varje steg granskas i detalj där t.ex. mäskkaren skrapas på insidan efter tredje vattenpåfyllningen för att få med den halvkladdiga vörten som fastnat där ner i mäsken igen. Jäsning sker 50/50 på 66 eller 166 timmar för en bra (enligt destilleriet perfekt) balans och djup.


Our Barley är destillerets standardutgåva lagrad på first fill Bourbonfat (från Loretto, Kentucky, där tex Makers Mark tillverkas) Oloroso sherryfat (från Jerez) och STR-fat (också från Jerez, men som tidigare innehållit Rioja vin). STR minns ni från flaska 10 som står för Shaved, Toasted and Recharred.


Destilleriet har satt samman ett videoklipp, detta rekommenderas om ni hellre vill lyssna på de officiella noteringarna om denna whisky. De presenteras här av John Campbell, master blender på Lochlea. Scrolla ned till mitten på sidan ungefär så hittar ni klippet. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!