Om

Foto: Patrik Karlsson


Om

       A Taste of

       WhiskyA Taste of Whisky


Med passion för whisky

A Taste of Whisky drivs av mig Peter Kärredal som en enskild firma på fritid. Drivkraften kommer från mitt genuina whiskyintresse som på allvar började 2005. Vid ett flertal tillfällen har jag själv köpt whiskykalendrar och njutit av i december månad, men 2014 kom tankarna på att skapa en egen whiskykalender, som jag själv ville ha den.


Minsta möjliga antal deltagare räknades fram till 7, fick jag 10 så skulle jag vara nöjd. När alla platser var bokade blev vi 23 deltagare och flera som tyvärr hamnade utanför.


Kan man göra detta lagligt?

Den svenska alkohollagstiftningen är ganska hård (t.ex. Systembolagets monopol) där försäljning och marknadsföring av alkholhaltiga drycker är styrt och reglerat. Jag har undersökt möjligheterna, läst lagar och förordningar och har kommit fram till att detta går att genomföra lagligt genom att låta allt skötas som en whiskyprovning - fast online.


Whiskyn i en whiskyprovning får inte generera vinst till den som håller i provningen - utan bara vinst till den som säljer den (i mitt fall Systembolaget) företaget som håller i provningen får ta ut anmälningsavgift, avgifter för själva provningen och sälja andra tillbehör som sampleflaskor och tillbehör. För att göra detta tydligt och anknyta till whiskyvärlden kallar jag detta för whiskysafe. Whisky som köps in till en onlineprovning säljs vidare utan vinst till deltagarna. Skulle inte all whisky i en flaska säljas till en provning (vid lågt deltagarantal) kommer whiskyn antingen säljas till självkostnadspris till deltagare alternativt sparas i whiskysafe till en senare provning. Whiskyhanteringen görs utan moms då det bara är pengar som byter ägare.

 

Den ekonomiska delen, där anmälningsavgiften, avgift för flaskor, avgift för whiskyprovningar och försäljning av produkter (tillbehör etc) finns hanteras med moms i en enskild firma godkänd för F-skatt och momsregistrerad .


 

Klubbdelen med Whiskysafe, vid varje onlineprovning eller whiskyprovning i lokal där deltagarna betalar in en förutbestämd summa pengar för inköp av whisky, där inköp av whisky bara görs på uppdrag och helt utan vinstintresse.Bloggen

A Taste of Whiskys blogg uppdateras med spännande reflektioner, nyheter, provningar m.m. och allt i whiskyns tecken.


Bloggen används också för respektive online-provning där respektive dags whisky presenteras och diskuteras. Vissa onlineprovningar hålls som blinda provningar där deltagarna först får reda på innehållet i sampleflaskan efter att de skrivit en kommentar på bloggen.


Läs bloggen här.

Hur funkar det?

I Sverige är försäljning av alkoholhaltiga drycker strängt reglerat, denna sida varken marknadsför eller säljer whisky eller andra alkholhaltiga drycker.


Alll information och regler finner ni nedan, men i kort betalar deltagare in avgift för att deltaga i en online-provning, samtidigt betalas pengar in till ett whiskysafe som används för att köpa in x antal whiskyflaskor till provningen. Inköp och fördelning av whiskysamples till provningen sker helt utan vinstintresse och med namngivna deltagare.


Regler och information.