Flaska 5 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Inslag av ek och sötma från slutlagringen på sherryfat. Rik vanilj, vit choklad och tillagade äpplen.


Smak: Mild och rund med en lätt söt avslutning. Kola, salt, brynt smör och en fruktighet som påminner om björnbär och marmelad (engelsk referens, antar klassisk apelsin marmelad)


Eftersmak: Kemisk, polerad ek och smaknoter av trä/ek flagor.

Flaska 5 - 2021

Glendalough Double Barrel 


Single Grain från Irland 42%, 4 år  Nr 85800 och kostar 479 kr


Glendalough är ett ungt destilleri, grundat så sent som 2011 av 4 irländska vänner som ville etablera den oberoende irländska whiskyn på marknaden igen. Som inspiration till varumärket valde vännerna s:t Kevin. Ni som var med 2019 (Flaska 12) har hört historien om s:t Kevin redan. Men legenden säger att St. Kevin som grundade Glendalough dalen år 518 eKr var djupt troende, då och då bad han ståendes med vatten upp till midjan i sjön Glendalough med händerna uppsträckta som på bilden och där kunde han stå stilla så länge att en koltrast satte sig i hans hand och la ett ägg. s:t Kevin var även en naturvän och hade därmed inget annat val än att stå stilla i 13 dygn för att låta äggen ruvas färdigt och tillslut kläckas. Bilden av detta finns avbildat på destilleriets flaskor. Men efter 5 slitsamma år i företagets begynnelse tog företaget in externa investerare och 2016 satsades totalt €5,5 miljoner i destilleriets kommande utveckling.


Denna double barrel är en single grain whisky, lagrad i 4 år. Merparten på amerikanska ex-bourbonfat och de avslutande 6 månaderna på spanska olorosso sherry fat. Glendalough har fått till en väldigt smakrik utgåva i double barrel som enligt förhandsinformationen ska passa bra nu, med väldigt juliga smaker. Lite spännande är att Glendalough har angivit att bästa serveringstemperatur på denna whisky är 20 grader, dvs lite lägre än vad vi normalt har inomhus. Jag har många gånger rekommenderat att värma whiskyglaset med kupade händer för att frigöra mer doft och smak så testa gärna denna både med och utan extra tillförd värme. Till er som vattnar ner whisky (kanske inte 42% grain som denna, men tänk på vilken temperatur vattnet håller som ni adderar så det inte ger en motsatt effekt genom att kyla ned whiskyn)

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!