Flaska 9 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft:

Kraftfull med toner av citrus, päron, banan och lätt peppriga toner med avslutning av vanilj.


Smak:

Citrusfrukter främst apelsin och clementin, toner av choklad och söta torkade frukter och katrinplommon.


Eftersmak:

Fruktig främst citrus, plommon och lite sälta (saltlakrits) som avslutas mot sötade popcorn.

Flaska 9 - 2022

Nikka Coffey Malt

 

Single Grain whisky från Japan 45%, NAS 11277 pris 691 kr


Favorit i repris x2.


Nikka Coffey Malt var med av "misstag" första gången i whiskykalendern som flaska/lucka 6 2015. Då "skulle" alla whisky i kalendern vara Single Malt och denna stod då som Malt Whisky på systembolaget och kom med i min sökning, men det är en Single Grain whisky men med Japanskt sätt att se på det är Grain som mältas också Malt och eftersom det är endast en typ grain blir det på deras sätt Single Malt (läs Grain). Men nog om det. 


Nikka Coffey Malt har sitt namn från sättet som den tillverkas på, i en Coffeypanna, samma typ som används för Skotsk Grainwhisky. Coffeypannan har kontinuerlig destillering och producerar snabbare och med samma kvalitet hela tiden. I motsats till vanlig whiskytillverkning där man inte tar med det första eller sista i destilleringen till nästa steg.


Favorit i repris x2 var rubriken i denna text och det är sant, Nikka Coffey malt förvånade mig med sin smak och kvalitet 2015 så även många av deltagarna som skrev och hyllade den. Vid många tillfällen är det svårt att få tag på Coffey Malt så när den dök upp i listorna 2020 var det dags igen, då som flaska 18. Värt att notera mellan 2015 och 2020 (och idag) är att priset gick ned från 999 kr till 691 kr. Tilldelningen till Sverige varierar som jag skrev så när jag snubblade över den i år så kände jag tredje gången gilt. Så många gånger jag rekommenderat denna till de som frågat om bra whisky att testa eller ge bort (särskilt till de som inte gillar rökig whisky). Jag hoppas ni gillar den. 


Nikka Whisky med grundaren Masataka Taketsuru är precis vad vi i väst brukar ha fördommar om Japanska (Asiatiska) företag. Taketsurus familj tillverkade sprit redan på tidigt 1900-tal, såklart tillverkas Sake (fortfarande i drift idag) men för att lyckas inom whiskytillverkning tog Taketsuru in på The University of Glasgow där han med praktik på Skotska destillerier lärde sig allt om whiskytillverkning, tog detta med sig till Japan och förfinade processen inom tillverkning, lagring och marknadsföring.

 

1934 grundade Taketsuru Nikka Whisky och byggde upp sitt första destilleri i Yoichi (inte att förväxla med Dinosaurien i Super Mario som heter Yoshi) utan platsen som ligger på ön Hokkaido, den nordligaste av Japans fyra stora öar. Platsen var då otillgänglig men enligt Taketsuru den bästa platsen för att producera whisky på. Företagets andra destilleri ligger betydligt mer centralt, men bara 12 mil norr om platsen där kärnkraftsolyckan inträffade i Fukushima. Som tur är blev den radioaktiva påverkningen begränsad främst runt om kring kärnkraftverket så Nikka har inte påverkats.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!