Flaska 8 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Smält/bränt socker och honungsrostat korn som öppnar upp till frascha trädgårdsfrukter och röda bär. 


Smak: Lätt och värmande med en lätt sötma och gräddig känsla i munnen. Trevliga smaker av röda bär, "bakkryddor" (baking spices, hittar ingen bra översättning på vilka kryddor det kan vara) och mot slutet en trevlig rökton.


Eftersmak: Mjuk och ren med avslutande söta toner av vanilj.

Det var svårt att låta bli att fotografera dessa flaskor i mer eller mindre smakfulla grupperingar. Oavsett vad innehållet höll för klass höll flaskan första klass, äkta premiumkänsla.

Klicka för högupplöst version.

Flaska 8 - 2022

Gold Bar - Premium Blended

 

Blended Whisky från USA 40%, NAS 80034 pris 549 kr


Hur väljer du en flaska whisky (eller flaska vin för den delen)? Pris, vart den kommer från, vad den passar till, kan vara några variabler. Hur själva flaskan ser ut brukar vara sekundärt om du söker något speciellt. Men det finns vissa flaskor som sticker ut, just för att sticka ut, ofta handlar det om exklusiva/dyra utgåvor i mer eller mindre extrema lådor (skinn,trä, glas) eller utformade som något som har med whiskyn att göra. Denna whiskey, ja med ey, är något utöver det mesta. men en mycket speciell och vacker pjäs. Varje flaska är också utsmyckad med ett mynt föreställande "The Lady of fortune". Liggandes ser flaska ut som en guldtacka, men flaskan kan faktiskt stå upp. 


Innehållet då? Amerikansk whiskey, kallas premium blend på flaskan, 549 kr kan kanske kallas premium för blended whisky. Den är på amerikanskt vis gjord till största del, 88%, på majs och resterande 9% råg och 3% korn. Whiskyn i sig tillverkas inte av Gold Bar utan köps in över hela USA och lagras sedan först i Napa Valley vinfat i Gold Bars lager i San Fransisco. Vinfaten från Napa Valley ska ge whiskyn en exceptionell mjukhet. Andra lagringen av whiskeyn görs i tidigare franska vinfat (lite typiskt amerikanskt att tänka alla franska vinsorter som en) men dessa fat sägs ge whiskeyn fruktiga toner som kombinerat ger en delikat och mycket uppskattad smak.


Jag kan uppskatta en whiskey som denna som en perfekt present till någon som uppskattar whisky, inte för innehållet kanske, men i en bra presentprisklass och en flaska utöver det vanliga. Jag hade uppskattat den presenten själv. Som jag skrev ovan sitter ett mynt på varje flaska och på tejpremsan är varje flaska unikt numrerad vilket höjer "värdet". Ska bli intressant att läsa vad ni tycker om denna Amerikanska whiskey.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!