Flaska 7 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Denna buteljering hade inte kommit till Sverige om inte importören Symposion hade tjatat på Arran. De tyckte idén var så galen att den internt kallas "The crazy Swede"


Doft: Nygrillat bacon, oloroso sherry, tjärat virke, russin, fikon och lite söt lakrits.


Smak: Kraftfullt rökig med tydlig fatkaraktär. Inslag av tjära, nygarvat läder, russin, farinsocker, mörk choklad, sherry och apelsinskal.


Eftersmak: Sägs vara kort, troligtvis pga ung whisky men sherry och röktonerna samt aska finns där ett tag.

Flaska 7 - 2022

Arran - Heavily Peated Small Batch

 

Single Malt från Arran Skotland 50%, NAS 501 pris 569 kr


Arran var med i whiskykalendern förra året men då med en vanlig tungt sherryfats lagrad variant. Årets flaska är exklusivt tappad för den Svenska marknaden som genom åren utmärkt sig internationellt att älska rökig whisky. Därför är det ingen slump att denna är gjord på Arrans hårt rökta recept.


Arran belägen på ön med samma namn är 432 km2 stor, något mindre än Bornholm eller drygt 1/3 av ölands yta. På ön fanns långt tillbaka i tiden cirka 50 destillerier, merparten illegala s.k. "moonshine destillerier" som försvann när tillverkningen reglerades och legaliserades, men på Arran blev det inga destillerier kvar. Det senaste legala destilleriet Lagg stängdes 1837, mer om Lagg snart.


Arran distillery i sin nuvarande form startades av en tidigare chef på Chivas 1994, skapandet av destilleriet gjordes av privata investerare och obligationer och produktionen har varit igång sedan dess. Efterfrågan på Arran whisky ökade, men möjligheterna att lagra whisky på destilleriet var begränsade, det var inte lagligt att bygga ut mer då, så fram till nyligen lagrades en stor del Arran whisky på Springbanks lager på halvön bredvid. Nu har Arran fått bygga eget lager som räcker till och slipper transportera sin whisky för lagring.


Arran har tidigare släppt sin rökiga whisky under namnet Machrie Moor som var flaska 3 i Whiskykalender 2017, den höll då 46%, denna Svenska exklusivitet förärats några % till, släppt i 50% styrka.


Just det, lovade lite info om Lagg tidigare. Arran fick 2016 tillstånd att bygga ytterligare ett destilleri på Ön. Lagg som "återuppstår". Produktionen har börjat och hittills har en blended whisky "Lochranza and Lagg" kommit ut på marknande. Lochranza från platsen Arrans båda destillerier ligger på. Förhoppningsvis kommer Lagg med i en framtida whiskykalender. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!