Flaska 6 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Lönnsirap på blåbärspannkakor (det gäller att vara specifik :) ) mörk choklad, kvitten och apelsin.


Smak: Honungsrostade flingor, bakat äpple, chokladtäkta jordnötter och mosade russin.


Eftersmak: Kaffe, honung, torkad frukt och blandade skal från citrusfrukter. 

Flaska 6 - 2022

Benriach - The Twelve

 

Single Malt från Speyside Skotland 46%, 12 år 85358 pris 589 kr


Benriach har sedan grundandet 1898 haft en på/av historia och ett antal olika ägare som velat olika med destilleriet. Första tiden blev kort, bara ett par år innan finanserna sinade och destilleriet såldes till Longmorn. De stängde själva produktionen för att bara använda Bnriach golvmältning till just Longmorn i många år, under slutet på 1900-talet, från 85 och framåt bytte destilleriet ägare flera gånger för att efter milleniumskiftet säljas till det sydafrikanska Infra trading. Med dessa ägare köptes även GlenDronach och Glenglassaugh innan Brown-Forman köpte koncernen 2016. Brown-Forman är nog okända för de flesta, men om man säger Kentucky och att deras största produkt heter Jack Daniels klarnar nog bilden.


Tyvärr tappade destillereiets ägare bort golvmältningen under ett par år, den återupptogs igen 2013, som endast ett av två i Speyside att forsätta använda denna teknik. Så denna 12 åriga whisky är med största sannolikhet tillverkad med normalt standard-industriellt mältad malt.


Ps. Ni vet väl att åldersangivelsen på en whisky (som inte är single cask) är den yngsta ingående whiskyn. En vanlig whisky består av en blandning av olika fat från destilleriet för att uppnå en kontinuerlig smak och innehåller ofta en stor del äldre fat än som anges på flaskan.


Gällande denna flaska har whiskyn lagrats på tre olika sorters fat. Sherry, Bourbon och portvinsfat. Blandningen mellan Sherry och Bourbon är mycket vanlig i whiskyvärlden, men att addera portvin är mer ovanligt.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!