Flaska 5 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Kola och russin med toner av mandel som får hjälp av de rostade kombualgerna.


Smak: Arabica kaffe som gifter sig med salta karameller och mörk choklad tillsammans med en behaglig och lätt rökighet avslutande med umamitoner.


Eftersmaken skriver tillverkaren inte något om, men sidan Spiritsnews skriver om Currach och där står:


"Halvlång ungfinklig eftersmak där aromatiska toner drar åt olika håll, i botten enkel sötma. En produkt som känns ofärdig. Skum och konstig smak där tång-tonerna gör det hela smått jobbigt."

Flaska 5 - 2022

Currach - Single Malt Irish Whiskey Atlantic Kombu Seaweed Cask

 

Single Malt från Irland 46%, NAS 58162 pris 569 kr


Alla är olika nämns i många sammanhag och i detta fall skiljer sig Currach mot många andra whiskydestillerier. Jag kan inte hitta när de började sin produktion, de flesta andra destillerier "skriker" ut vilket år de började sin produktion oavsett om det var igår eller för 200 år sedan. Något säger mig 2020, men det stämmer inte för all single malt whisky måste lagras i 3 år för att få kallas whisky eller whiskey som Irländarna vill skriva. Likaså heter inte destilleriet något, för bolaget Origin Spirits Ireland Ltd gör även vodka och gin så whiskey är bara en av deras övriga produkter. 


Currach har gjort två släpp av whisky och båda har seaweed med på etiketten, alltså sjögräs.


Kombu seaweed är det grönsvarta sjögräs som är runt sushirullar och i många andra Japanska maträtter. Kombu ska ge umami-smaker, alltså vår 5:e smak, med detta sjögräs (eller egentligen alger är hämtade i Atlanten). Currach lagrar först sin, i Irländsk tradition, trippeldestillerade whisky på tidigare bourbonfat, sedan tar de helt nya ekfat som kläs invändigt med sjögräs som bränns hårt innan whiskyn hälls i och slutlagras. 


Namnet Currach har de lånat från en historisk traditionell Irländsk båt tillverkad av flätat djurskinn som tätats med tjära. Själva whiskyn är helt orökt men den hårda bränningen eller kolningen som det heter på whiskylingo ger en form av rökighet. 


Detta är den första Currach whiskyn, den andra har gjorts med wakme seaweed som sägs vara hälsosam och främja blodtryck, kolesterol och viktnedgång, men då om man äter den i rå form, t.ex. i en sallad. Whisky har ger lite andra egenskaper vid förtäring.Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!