Flaska 4 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Noteringar

(officiella noteringar är även idag svårare att hitta då det endast funnits 225 flaskor i världen och till denna kalender har 2,2% av dem använts, som ni såg ovan finns tyvärr inte fler att tillgå via systembolaget)


På Claxton's sida hittar jag endast denna korta info om Tormore 13 år: (svart) te, vaniljstång och småkakor.


Men på en annan sida som säljer och testat denna whisky står:


Doften är fräsch och med maltiga toner, spår av kakao och apelsinskal. 


Smaken får sällskap av en bittersöt mörk choklad som utvecklas till värmande träsmaker och vaniljtoner från eken.


Eftersmaken härleds till en vällagrad bourbon med salt choklad i slutet. 

Flaska 4 - 2022

Claxton's Warehouse No1 - Tormore Fresh Rum Barrel

 

Single Malt från Speyside Skotland 55,4%, 13 år Slutsåld pris 1145 kr


Detta destilleri startade så "sent" som 1959 för att så som många andra destillerier för att leverera till den växande blended whiskey industrin. 1961 tillverkades första whiskyn som till största del levererades till dåvarande ägaren Long John Distillers som hade stora exportframgångar i Nordamerika.1989 togs Tormore över av Ballantines och är fortfarande en av maltwhiskierna i deras blend. Tormore och Ballantines ingår i dag i Chivas Borthers portfölj som idag ägs av Pernod Richard och sedan 2014 har ett antal single malt från Tormore släppts.


Men denna Tormore är inget officiellt släpp från destilleriet. Claxton's har köpt loss ett fat och släppt 225 flaskor i en begränsad utgåva. 


Claxton's har specialiserat sig på att köpa fat från destillerierna som själva söker efter att hålla samma smakprofil på sina standardwhisky år efter år. Claxton's har släppt många olika whiky genom åren och samtliga i en udda "kvadratisk" flaska som påminner om en förvuxen parfymflaska. Men Claxton's litar inte på turen när det är dags att buteljera ett fat de köpt, utan faten får fortsätta sin lagring och mognad i Claxton's lager och ite förrän kvaliteten är på topp buteljeras whiskyn oavsett hur lång tid det tar.


Lagring på romfat är inte den vanligaste i whiskyvärlden och borde ge smak och doftpalett från Karibien, men vad jag kan läsa mig till får denna whisky toner som påminner om Bourbon från Kentucky istället, det är ändå ett firstfill romfat som whiskyn lagrats på i 13 år så kanske har den skotska malten antagit majswhiskeyns toner från den mycket mer sötkryddiga romen.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!