Flaska 3 - Whiskykalender 2022

Noteringar

(var inte lätt att hitta så det blir en annorlunda uppställning)


Denna rika riswhisky ger en lätt och behaglig doft med toner från Sherryfat som utvecklas starkt i smakpaletten. Systembolaget anger precis samma noter i både doft och smak där de även hittar apelsinmarmelad, honung vanilj och nötter. Ohishi själva hittar även muslkot och "julkaka"


Vad tyckte ni, Är rishwiky verkligen whisky?

Kommentera gärna nedan!

Flaska 3 - 2022

Ohishi - Islay Cask Finish

 

Whisky (annan whisky som den benämns på Systembolaget) från Japan 42,7%, NAS Nr 55121 pris 930 kr


Japansk whisky är ofta spännande och fylld av historia, precis som de skotska "kusinerna". Ohishi grundades 1872 och nuvarande masterdistiller Kazunori Oishi är 6:e generation i bolaget. Men på platsen Ohishi ligger idag finns bevis för produktion av alkoholhaltiga drycker sedan 1546!


Ohishi whisky tillverkas av ris, och till största del av ris som tillverkas på marker ägda av familjen Oishi på ön Kyushu som är Japans sydligaste ö med en befolkning på färre än 3000 personer. Riswhisky är lite "mot reglerna" och att stava det whisky (utan ey) när det inte tillverkas på traditionellt skottskt vis sticker lite ögonen. Men Japanerna är fria att sätta sina egna regler. Min personliga åsikt är att de borde vara stolta över sin annorlunda tillverkning, istället för att som på flaskan tydligt skriva Islay Cask Finish för att ge antydan till skotsk whisky och lagring, hade jag velat se "traditional Japanse rice-whiskey" på etiketten.


Produktionen av Ohishi whisky tar 21 dagar i 5 steg att slutföra innan lagring. Steg 1 är att förbereda lokalt producerat ris för fermentering, processen tar 40 timmar. Steg 2 är första fermentering där riset blandas med jäst och vatten i lerkärl, här får råvarorna mogna i 7 dagar. Steg 3, mer ris som ångas och kyls och läggs till den första blandningen och vatten adderas till den större fermenteringstanken som under 14 dagar ökar alkoholhalten till 16-18%. Steg 4, först nu börjar destillering som vi känner till från whiskytillverkning, dock görs det här i rostfria "potstills" där alkoholhalten ökar till ca 45%. 5:e och sista steget är välkänt för de som gillar whisky, lagringen, som i Ohishis fall sker på tidigare bourbon- eller sherryfat som tidigare lagrat Islay whisky. Tyvärr har det varit svårt att få fram hur länge de lagrar denna whisky på faten.


Glädjande för oss i Sverige är att det nu, återigen, börjat bli lättare att få tag på Japansk whisky igen. Under den "värsta" hypen i världen fanns bara ett fåtal sorter av Japansk whisky att tillgå på Systembolaget, men i år har det funnits fler att välja mellan. Gillar ni Japansk whisky kan jag avslöja att det finns fler att se fram emot nu i december.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!