Flaska 24 - Whiskykalender 2022

God Jul!


Vi är framme vid årets sista "lucka", som barn hade man ofta en julkalender för att räkna ner till höjdpunkten, Julafton, där julklapparna var det som hägrade mest. men idag är det lite vemodigt att ta farväl av årets whiskykalender. Rekordmånga deltagare har varit med i år, 115 deltagare! 


Det kommer en sammanfattning och summering i mellandagarna men ni ska veta att jag är väldigt nöjd med årets kalender, det blev en bra mix av olika sorters whisky och det har varit extra roligt att lägga lite mer tid på research och faktainsamling om varje whisky och destilleri och extra roligt har det varit att läsa alla kommentarer ni skrivit om de olika sorterna, tänk på att ni kan fortsätta skriva kommentarer om ni provar någon av sorterna längre fram.


Tack alla deltagare som gör det möjligt för mig att år efter år skapa whiskykalendrar till Er, nästa år är det dags för 10-års jubileum! Jag tror inte att jag ska förändra upplägget så mycket, men vi får se, jag har några idéer i huvudet för att kunna höja upplevelsen ytterligare ett steg.


Men en nyhet har jag.


Nu ges möjligheten för första gången att förboka en plats i Whiskykalender 2023.

Klicka på knappen nedan för att läsa mer!

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Rik, Fyllig och värmande.


Smak: En flod av söta frukter och krämig lenhet.


Eftersmak: Lång överdådig avslutning


De officella noteringarna sa inte så mycket, så idag bjuder jag även på "inofficiella" noteringar, dvs noteringar skrivna av andra än destilleriet. Jag hämtar dessa främst från masterofmalts sida men även andra källor och dessa är alltid fritt översatta och tolkade av mig.


Doft: Honungsrostade flingor, frukt och nötkaka, en avlägsen lägereldsdoft, clementin och vårblommor.


Smak: Jordnötter, kanderade äpplen, katrinplommon och en aning av blommighet från ekfaten som förhöjer smaken innan slutet avslöjar en torr rökighet.


Eftersmak: Ytterligare toner av honung med en avslutning i kanel.

Flaska 24 - 2022

Johnnie Walker 18

 

Blended whisky från Skottland 40%, minst 18 år 85956 pris 949 kr 


Julaftonens whisky, Jhonnie Walker 18, en blended whisky 40% på självaste julafton? Jag har många gånger tidigare avslutat med det "bästa" (läs: dyraste) men julafton är ofta en dag med extremt mycket andra dofter och smaker samt att man inte alltid har tid att i lugn och ro njuta av dagens whisk, så det blev en lite annorlunda julklapp som jag inte tror så många har smakat innan. Tänk på att den yngsta ingående whikyn i en blended avgör åldern och på flaskan står att den innehåller upptill 18 whisky.


Tidigare i kalendern har vi testat den 500 kr dyrare Johnnie Walker Blue Label, en helt okej, lättdrucken, men något högt prissatt premium-blend.


Johnnie Walker heter whiskyn som är världens vanligaste Skotska whisky, den säljs i stort sett i alla jorden länder och i en hiskelig volym, över 225 miljoner 70 cl flaskor, dvs ca 157,5 miljoner liter whisky.


Företaget som grundades av John Walker började producera sprit 1825 och företaget som idag ägs av Diaego heter John Walker & Sons. Grundaren John Walker dog bara 52 år gammal år 1857, men sonen Alexandre 'Alec' Walker tog över och är den som tog fram den välkända kvadratiska flaskan redan 1860. Samtidigt började etiketten då som nu sättas i en 24 graders vinkel för att möjliggöra ett större typsnitt på etiketten. Redan då med ambitionen att bli en storsäljare då skrifter bevarade från den tiden säger att anledningen till både flaskan och etikettens utformning var att göra flaskan enkel att känna igen på avstånd.


Jag kan läsa mig till att ättlingar till Walker fanns med i bolaget fram till första halvan av 1900-talet då bolaget, som nu ägde en mängd olika destillerier (enbart för att säkra tillgången på bra whisky till sina blends) gick upp i Destillers Company som sedemera blev Diaego (har berört dessa två flera gånger i år). Men på flaskorna finns alltid arvet av Walker kvar. 2021 släppte Johnnie Walker en ny label, Jane Walker, skapad av företagets första kvinnliga master blender.


Denna 18 åring är skapad av master blender Jim Beveridge och trots ett hemligt recept finns viss info om att ingående whisky kommer från Cardhu, Glen Elgin, Auchorisk och Blair Athol alla minst 18 år gamla.


Ps. det sägs att Winston Churchill hade Red Label som sin favorit whisky och drack dagligen en relativt stor mängd, men alltid utspädd med mycket vatten.



Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!