Flaska 23 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Noteringar


Doft: Cederträ, kanel, kanderade äpplen och honungsflingor.


Smak: Jordig smak som sträva päronskal, vita druvor, viss antydan av tobak, återkommande kanel men denna gång i sällskap av ingefära.


Eftersmak: Kolat ekfat, grillad persika, "feta" vaxade fruktskal och mjölkchoklad.

Flaska 23 - 2022

Loch Lomond 21

 

Single Malt whisky från Highland 46%, NAS 40730 pris 1699 kr 


I Systembolagets butik på Giraffen Kalmar (där all whisky till denna kalender är inköpt/hämtad) finns fyra olika Loch Lomond whisky, samtliga för det blygsamma priset 299 kr/st, samt en 4-pack med 5 cl samples av lite äldre Loch Lomond, väl värda att testa allihop. Men denna 21-åriga variant är också årets dyreaste flaska. 


Vad är då Loch Lomond? Som jag skrev om flaska 11 i år så äger Loch Lomond Group andra destillerier så som Glen Scotia, Littlemill, Glengarny och tre blended whiskymärken där High Commissioner är kändast. Utöver whisky äger och prducerar de även gindestillerier, vodka och vin varumärken.


Företagsgruppen startade och tog sitt namn 2014 när de köpte Loch Lomond Distillery Company, som tillverkat whisky med det namnet sedan 1894. Idag är Loch Lomond group förutom en tillverkare av whisky under egna varumärken även en stor leverantör av bulk-whisky till blended industrin och kan även leverera stora mängder grainwhisky.


Själva Loch Lomond kan nog de flesta ana vad det betyder. Loch betyder sjö (tror många av er tänker på berömda Loch Ness nu) men Lomond betyder Alm så sjön av almar betyder namnet. Sjön är också en källa av färskvatten som korsar Highlandområdet och anses vara gränsen mellan Lowlands och Highlands.


"Nu blommar asfalten" klassiskt citat av Kapten Haddock. (Nej jag är varken full eller galen). I många seriealbum om Tintin namnger Geroges Prosper Remi, mer känd under pseudonymen Hergé, en whisky med namnet Loch Lomond. Det är även känt att han bytte ut Johnnie Walker i tidiga album till just Loch Lomond i nytryck. Men det finns inga kända bevis på att Hergé just avsåg whisky från dagens destilleri utan att det är en slump och att Hergé  enbart hittat på ett namnet i historierna om Tintin.


Hur som helst, gammal whisky börjar bli svårare att hitta i rimlig prisnivå, vad tycker ni. Gör ålder så mycket till smaken att det är värt 1400 kr mer än de jag skrev om inledningsvis. Men vi kan ibland vara glada över Systembolagets raka prissättning, denna flaska kostar via destilleriets webshop £180 dvs ca 2000 kr i dagens växlingskurs.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!