Flaska 22 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Noteringar


Doft: Gula russin, vanliga russin, enaning olivolja (tror det är första gången jag ser den doftreferensen) kaffe och kola.


Smak: Slat kola/kramell tårta, mörk choklad som bygger fram en kryddighet som avslutas med en hint av röda rukter.


Eftersmak: Chokladtäckta russin, dadlar och plommon.

Flaska 22 - 2022

Bunnahabhain Manzanilla Cask 2008

 

Single Malt whisky från Islay 52,3%, NAS 56747 pris 1199 kr 


Detta destilleri med ett som många Skostska destillerier har ett namn som uttalas på ett helt annat sätt än vad de flesta av oss tror (dock säger de flesta Skottar att vi får uttala det hur vi vill) men med förenklad fonetisk skrift ska det uttalas Boo-ne-HAV-in, b:et i slutet ska inte höras. 


Bunnahabhain har nog rekord i whiskykalendern att ha varit med flest gånger, vad jag kan minnas och googla mig fram till så har Bunnahabhain varit med på ett eller annat sätt 6 gånger tidigare med "värstingen" Flaska 24 2015 med en oberoende buteljering från 1976, 36 år gammal med en prislapp på 2602 kr. Varför har detta destilleri förärats så många platser? Jo för att oavsett om jag haft med en standardbuteljerad 12 årig, specialrelease eller en 36-årig dyrgrip så har de alltid fått extremt höga betyg. Hur denna utgåva står sig återstår att se.


Bunnahabhain utmärker sig genom att vara ett destilleri på Islay som tillverkar orökt whisky. På deras hemsida går att läsa om 5 milstolpar (kapitel) i deras historia som börjar 1881 där staden uteslutande livnärde sig på sjöfart och handel till sjöss. 1960 är nästa milstolpe när en ny asfalterad väg byggdes till destilleriet och möjliggjorde landtransporter av varor, strax därefter fördubblades kapaciteten och i slutet av 70-talet lanserades den första ordinarie 12-åriga Bunnahabhain. 1993 avlutades med att de sista båtrransporterna gick till destilleriet och 2006 ändrades med nya ägare destilleriets utseende och grafiska profil med ny design på flaskor och rör. Det senaste kapitlet är från förra året där destilleriet invigde sitt nya besökscentra. Men boken är självklart inte slut där, nya kapitel kommer att skrivas.


Dagens whisky är lagrad på Manzanilla sherryfat som tillverkas i hamnen i Sanlùcar de Barrameda, Andalusien på Spaniens sydvästkust. Rundar vi Gibraltar och tar oss till ungefär samma breddgrad fast in mot medelhavet hittar vi till Montilla-Moriles, det mest kända området för tillverkning av Pedro Ximènez, eller vanligare kallad Px-sherry.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!