Flaska 21 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Noteringar


Doft: Fyllig doft full med vanilj och honung samt en aning mörk chokladmousse.


Smak: Vaniljkrämskakor, citron-cheesecake, mer aning av mörk choklad med en viss muskot i avslutningen.


Eftersmak: Lång med sluttoner av vanilj.

Flaska 21 - 2022

Cotswold Reserve, Small Batch Single Malt Whisky

 

Single Malt whisky från England 50%, NAS 58099 pris 829kr 


Årets andra Engelska whisky. Grundaren till Cotswold, New York födda Dan (Daniel) Szor jobbade i de hektiska finansdistrikten i London i många år men tröttnade på det och flyttade ut till den natursköna landsbygden nordväst om London tillsammans med sin familj. I Cotswold insåg han att han kunde kombinera sina stora intressen, whisky och business men i en mycket långsammare bransch än tidigare. Cotswold invigdes i juli 2014, råvarorna fanns redan runt om kring Dan så att producera lokalt har alltid varit en självklarhet.


Första tre åren producerades enbart Gin, för att snabbt få igång verksamheten, men sedan 2017 har whisky producerats.


Cotswold ser sin produktion i 6 steg (ganska vanligt) innan det är dags för lagring, buteljering och njutning. Men de anser att det första steget börjar med skörden av det lokalt odlade kornet. Nästa steg är traditionell och hantverksmässig golvmältning, detta görs på Warminister Maltings, 12 mil söder om destilleriet, i steg 3 mals malten och blötläggs i steg 4 på destilleriet i kar om 2500 liter. Destilleringen i steg 5 är en dubbel destillering där Cotswold vill fånga de fruktiga toner som kommer först och börjar ta destillat ovanligt tidigt och avslutar även ovanligt tidigt för att slippa få med de fenoldoftande/smakande ångorna i slutet. 


Den färdiga spriten håller höga 75% och har enligt destilleriet redan då fruktiga toner i smaken, den vattnas dock ned till 63,5% innan lagring.


Dagens whisky är en small batch release med 5000 flaskor och har lagrats på tidigare premium bourbonfat och STR tidigare rödvinsfat. STR är namnet på en teknik där man Shave, Toast and Re-char fat som innehållit något annat tidigare.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!