Flaska 20 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Klassisk fruktighet med toner av äppelblom och moget päron. En bra balans mellan rik vanilj från eken med sötma och en ton av lakrits i slutet.


Smak: Djup och fyllig, sockervaddssötma som får sällskap av ovanliga noter av rostad mandel, kanel och viss aning av krispig tannin (=garvsyra)


Eftersmak: Lång och kvardröjande med en njutningsfull sötma från ekfaten.

Flaska 20 - 2022

Glenfiddich Project XX

 

Single Malt whisky från Speyside 47%, NAS Slutsåld pris 699 kr 


Äntligen säger jag idag. Denna whisky skulle varit med i förra årets whiskykalender, men den tog slut innan jag hann att beställa, jag trodde det var kört eftersom det var en unik utgåva, men på något sätt hittade de svenska importörerna ett osålt parti och jag hann beställa de 5 flaskor som behövdes till årets kalender (som ni såg är den återigen slutsåld)


Historien bakom denna whisky är en av de bästa jag har läst och det som gjorde att jag ville ha med den i kalendern. Glenfiddich bjöd in 20 whiskyexperter från hela världen till destilleriet i Dufftown i Speysideområdet. I inbjudan fick de inte veta vad de skulle göra eller vad som förväntades av dem under besöket på Glenfiddich. De togs till Glenfiddich Conval-lagerhus, där destilleriet förvarar många av de bästa och mest faschinerande faten de har. Huset i tre vånlingar rymmer cirka 1000 fat per våning och deltagarna fick den hemlighetsfulla uppgiften att välja ut ett favoritfat. Deltagarna fick välja fritt och prova vilket fat de ville. Deltagarna klättrade och kröp bland faten som lagrats länge, så när de var klara med sin uppgift var de skitiga, täckta av spindelnät och det har rapporterats om diverse skador i form av trästickor och flisor från faten.


Historien säger att de 20 deltagarna trodde de nu skulle få prova de 20 utvalda faten i blindo, betygsätta dem och därigenom hitta en vinnare vars fat skulle buteljeras. Men Glenfiddich Master blender hade ytterligare en överraskning till dem. De 20 utvalda faten skulle blandas samman och släppas i Experimental series. Så namnet på dagens whisky härrör till de 20 deltagarna och faten. XX var född.


Av de 20 faten bestod 17 av dem av tidigare bourbonfat, 2 sherryfat och 1 portvinsfat. Eller rättare sagt 17 ex-bourbon barrels (ca 130 liter whisky/fat) 2 sherry-butts (ca 350 liter) och 1 port pipe (ca 400 liter whisky). Så procentuellt är det ungefär 70% bourbonfat, 20% sherry och 10% portvin och enligt mina beräkningar ca 3300 liter whisky totalt.


Och ja, jag valde medvetet att lägga XX den 20:e december :)

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!