Flaska 2 - Whiskykalender 2022

Officiella NoteringarDoft: Tjärade rep, grapefrukt skal, rostat bröd, mentol och en ordentlig portion rök.


Smak: Anis, citrustoner, aska, mint, vaniljstång och rostat korn.


Eftersmak: Saltlakrits, läder och cederträ.

Flaska 2 - 2022

Ardbeg - Ardcore Punctured

 

Single Malt från Islay Skottland 46%, NAS Nr 41133 pris 1249 kr


Dagens destiller är nog känt för många av er, ett av de "mytomspunna" Islaydestillerierna med historia från tidigt 1800-tal. Historieböckerna säger dock att whisky har producerats på platsen sedan 1798, men i komersiell produktion har det tillverkats sedan 1815 och med Ardbeg som varumärke sedan 1911. Men mellan 1981, då destilleriet stängde, fram till 1987 då enbart en viss produktion var aktiv för att leverera till blended industrin dröjde det fram till 1997, när The Glenmorangie company köpte Ardbeg, innan produktionen började på riktigt igen. Under 2000-talet har Ardbeg jobbat hårt med marknadsföring och ofta gjort speciella whisky med antydning både till rymden, forntiden och framtiden.


Whisky som tillverkades på Ardbeg före stängningen 1981 har varit extremt eftertraktad bland samlare. I juli 2022 såldes ett fat Ardbeg från 1975 till en privat samlare för £16 000 000, vilket slog det tidigare rekordpriset på ett Macallanfat (2021) på £ 1 000 000.


Ardbeg Ardcore finns i två varianter, en exklusiv specialrelease till medlemmar i Ardcore Committee, med max 1 flaska per medlem och då buteljerad i 50,1%. Vi "vanliga" får nöja oss med den nedvattnade Limited release, som bygger på samma blend som masterblendern gjorde till kommittén. 


Ardcore görs på en hårt rostad/rökt svartmalt som tillsammans med den klassiska torvröken från Ardbeg ger doft som grillkol och en söt rök.


Ardbeg whisky utformar flaskor elegant, djärvt, påhittigt eller helt enkelt fantasifullt. Punk-referenserna är tydliga på denna flaska. Ardbeg beskriver själva denna whisky "like biting a spiky ball", Master of Malt som jag hämtar en del info från till dessa anteckningar skriver att de aldrig sett en sådan smakreferesn tidigare.


Ps. Visste ni att vattenkällan som Ardbeg hämtar sitt vatten från heter Loch Uigeadail som betyder "mörk och mystisk plats"

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!