Flaska 19 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Lätt rökig, med toner av nytt läder och rostad brioche som utvecklas.


Smak: Gyllene sirap, vanilj och långsamt ökande rökighet och krossade pepparkorn.


Eftersmak: Söt rökig och blommig fräschör. 

Flaska 19 - 2022

Scarabus 10 years

 

Single Malt whisky från Islay 46%, 10 år 50557 pris 659 kr 


En försmak av hur en kommande whisky kommer smaka står det i mina anteckningar om denna flaska inför att välja ut whisky till årets kalender.


Efternamnet Laing har varit i whiskyns tjänst i tre generationer. Grindat 1948 i namnet Douglas Laing & Co som en oberoende blender och buteljerare. I whiskykalendern tidigare har vi provat whisky ur både Big Peat och Timorous Beastie samt några single malt/cask ur Old Particular och Provenance serierna.


I maj 2013 beslöt sig bröderna Fred & Stewart att dela upp familjeföretaget där Stewart med sina söner startade Hunter & Laing & Co och det är från H & L som dagens whisky kommer från.


2019 släpptes första Svarabus Islay Single Malt och var då som nu en whisky destillerad på ett Islaydestilleri, vilket är en väl bevarad företagshemlighet. Scarabus betyder klippig plats på fornnordiska och hänvisar till platsen på Islays nordöstra kust där H & L bygger sitt första destilleri Ardnahoe.


Jag har såklart inte kunnat hitta info om vilket destilleri som gjort whiskyn till denna Scarabus, men som H & L skriver själva har de noggrant valt ut faten för att kunna avspegla hur kommande Ardnahoe ska komma att smaka.


Det ska bli spännande att prova Ardnahoe när whisky snart borde hitta ut på marknaden, det öppnade april 2019 och var det första nya destilleriet på Islay på 15 år.


Denna 10-åriga whisky har lagrats på tidigare bourbonfat och nya amerikanska ekfat, i Scarabusserien har tidigare funnits en Cask Strength.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!