Klicka på bilden för en högupplöst bild.
Doft: Torkad frukt och kryddighet från ekfatet som möts i toner av kola och crème brûlée.
Smak: Vanilj, mörk choklad och tillagad frukt och muskot samt smak av cederträ.
Eftersmak: Apelsinmarmelad och kanel.
Kamet Single Malt
Single Malt whisky från Indien 46%, NAS 53905 pris 599 kr
Kamet single malt whisky lanserades tidigt 2021 på ön Goa av alla ställen. Whiskyn kommer från Indien och har fått sitt namn av Indiens tredje högsta berg i Indiska Himalaya. Vid foten av detta berg tillverkas whiskyn i ett område som på årsbasis varierar mellan 0-50 grader vilket tillsammans med bergsklimatet ger whiskyn en mycket snabb mognad till kostnad av en hög änglarnas andel (dvs den whisky som naturligt dunstar från fatet och samtidigt intesifierar smaken, här försvinner 10-12% årligen i fatet).
Kamet är inget eget destilleri utan ett samarbete mellan Peak Spirits (som jag inte hittar så mycket info om) och Piccadilly Distillery som idag är Indiens största oberoende maltdestilleri med en årsproduktion på 3,3 miljoner liter. Piccadilly har tillverkat whisky sedan 1994 men Kemet är som sagt en helt ny produkt skapad av två personer med lång erfarenhet av whisky. Surrinder Kumar som tidigare jobbat på Amrut i 30 år och Nancy Fraley, verksam inom branschorganisationen American Distilling Institute.
Som målbild när whiskyn togs fram var att skapa en Indisk Macallan, om de lyckats får ni avgöra.
Kamet hyllas på många sidor som det nya Indiska whiskyundret. Framgångar har Indien radat upp tidigare från Amrut och Paul John där många andra, främst Skottar, omöjligen kan få fram lika mycket smak på så kort tid. Men till skillnad från Amrut och Paul John är Kamet skapad främst för den inhemska marknaden och trots att den med Indiska mått mätt är dyr har deen blivit succé i hela Indien och främst på ön Goa där den lanserades.
Papegojan på etiketten är inte där avn en slump, den är i egenskap av Mytologisk varelse en bärare av budskap och spådomar.
Whiskyn har lagrats på tre fattyper tidigare bourbon, tidigare sherryfat och tidigare Franska vinfat.