Flaska 17 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Generöst fruktig med inslag av kvitten (återigen kvitten som referens (Flaska 6 2022) egen anmärkning här är att jag inte tror så många vet hur kvitten smakar. När jag var liten hade vi en kvittenbuske utanför köksfönstret och mamma gjorde kvittengelé. En söt/syrlig orange gelé. Men läsar man på om själva frukten så är den sträv och istort sett oätlig.) Åter till noteringarna: i doften finns även aprikos, banan och vanilj.


Smak: Honung och hasselnötter, lätt sherryton, fruktiga inslag av melon och permison (en typ av sharonfrukt) samt behaglig sötma.


Eftersmak: Mjuk, elegant och ren (och fri från ovanliga frukter :) )

Flaska 17 - 2022

Mars Komagatake Shinshu Aging Edition 2021 

 

Single Malt whisky från Japan 48%, NAS 11217 pris 1695 kr 


Årets näst dyraste flaska blev en Japan, inte helt oväntat då det internationella intresset för Japansk whisky har varit enormt de senaste 5-6 åren. Ett tag var det väldit svårt (eller väldigt dyrt) att få tag på Japansk whisky här i Sverige men antingen har importörerna börjat köpa in mer eller har det internationella intresset svalnat lite. I år var det svårt att välja vilka Japaner som skulle vara med i kalendern. Valet idag föll på denna Mars Komagatake.


Eller vad ska vi kalla whiskyn för, det är lite svårt att reda ut. Mars whisky tillverkas på Shinshu Distillery och namnet Komagatake är Japans högsta berg i vilken bergskedja destilleriet är beläget. Destilleriet ägs av Hombo Shuzo Co. som tillverkat alkohol sedan 1872. Men först 1949 började företaget tillverka whisky och 1985 grundades Shinshu Distillery. Tyvärr startade de i en tid av vikande efterfrågan och destilleriet lades i malåse efter bara några år.  Har hittat lite tvetydiga uppgifter på om destilleriet var stängt under hela denna period eller återstartades ett kort tag för att sedan vara stängt igen mellan 1992 och 2012. Hur som helst har produktionen varit igång kontinuerligt sedan 2012. Shinshu whisky destillerad innan (eller mellan) dessa uppehåll är hårt eftertraktad på marknaden.


Shinshu distillery är beläget på 800 meters höjd som ger whiskyn både tillgång på friskt källvatten att tillverkas av och kyligt klimat att långsamt lagras i. Denna whisky är en limiterad utgåva, men av de totalt 130 ingående faten släpptes 50 000 flaskor. Faten består främst av ex-bourbon och ex-sherry fat men även ett antal av nya Amerikanska White Oak fat.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!