Flaska 16 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Mackmyra har inte släppt officiella noteringar som doft, smak och eftersmak som vi är vana med och det verkar inte som den hittat ut på den internationella marknaden, så det som finn är följande:


Mackmyra beskriver smaken som kryddig med toner av ingefära, peppera och citrus. Därtill runda toner av smörkola och vanilj. I bakgrunden nötiga inslag av söt mandelmassa. Eftersmaken är balanserad, rund med vanilj och ek.

Flaska 16 - 2022

Mackmyra - Karaktär Carl Hamilton

 

Single Malt whisky från Gävle Sverige 45,5%, NAS 55374 pris 749 kr (50cl flaska, omräknat till 70cl = 1048 kr)


Mackmyra, Sveriges första whiskydestilleri? Sanning med modifikation då Vin & Sprit tillverkade och sålde Skeppets Whisky mellan 1961-70. Men så som Mackmyra som eget destilleri, precis som sina skotska storebröder tillverkar, lagrar och säljer whisky på i världen vill jag påstå deras Svenska pionjärsstatus. 1999 grundades destilleret i det gamla järnbruket i Mackmyra Bruk mellan Gävle och Sandviken. 2011 stod Mackmyras unika gravitationsdestilleri färdigt, 35 meter hög, smått futuristisk byggnad. 


Mackmyra strävar efter en effektiv och klimatsmart produktion och genom att nyttja tyngdkraften för att flytta destillatet runt de olika stegen i produktionen behöver enbart vattnet pumpas upp en gång innan den färdiga produkten fylls i fat på nedersta våningen.


Så mycket som möjligt återvinns och återanvänds. Överskottsvärme leds från produktionen tillbaka till värmepannan för nästa produktion och för att värma lokalerna. En kul anekdot är att halmen som kornet satt på innan Mackmyra mältar den används till den berömda julbocken i Gävle, som brinner lite då och då.


Mackmyra har varit med många gånger i whiskykalendern tidigare, vi har provat speciell julwhisky, första 10-åringen, rökiga och orökta varianter. Men just denna whisky tilltalade mig genom "relationen" till Carl Hamilton. Uppväxt under den andra deckareran i Sverige och alltid gillat liknande Svenska och utländska böcker och filmer. Bond har sin dry martini (ni vet shaken not stirred) men när jag tänkertillbaka så uppskattar Greve Carl Gustaf Gilbert Hamilton både fina/dyra viner men även en och annan whisky.


Etiketten på flaskan går att öppna upp och där kan vi förutom Jan Guillous signatur läsa att whiskyn både påminner om Hamilton i sin elegans och sofistikerade personlighet samt delar det Svenska och Amerikanska ursprunget. Dagens whisky är lagrad på Amerikanska ekfat och Svenska robusta ekfat. Citatet saknar dock referens, men är troligtvis sant: "Fråga möjligen skottar vad de har under kilten, men fråga aldrig vilken whisky som är bäst


Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!