Flaska 15 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Fräschör från mint, tuggumi (spearmint) och stuvade rabarber och vaniljtoner.


Smak: Saftig/mogen ananas, päronjuice och skivat syrligt grönt äpple.


Eftersmak: Söt och sofistikerad tarte tatin med "Crème Anglaise" eller på svenska vaniljsås.

Flaska 15 - 2022

Knockdhu 12 years - AD Rattray Cask #700307

 

Single Malt whisky från Speyside Skottland 53,9%, 12 år 55594 pris 1089 kr


Knockdhu ett av många destillerier med anor från slutet av 1800-talet där just tillgängligheten på bra vatten avgjorde platsen. I detta fall löd analysen av vattenkvaliteten "outstanding quality".


Knockdhu var det första destilleriet som företaget Distillers Company Ltd byggde, idag har det bolaget vuxit och bytt namn till Diaego (som säljer alkoholhaltiga drycker för ungefär 190 miljarder kronor). Idag ägs destilleret av Thai Beverages Plc. Knockdhu som är ett relativt litet destilleri med en årlig produktion om 900 000 liter, de kan faktiskt inte tillverka mer just nu på grund av bristen på vatten och främst kylvatten, så den tillgång som en gång utgjrode starten hindrar idag vidare utveckling.


Namnet Knockdhu är inte så känt, 1993 valde destilleriets dåvarande ägare att lansera varumärket anCnonc och därefter har all whisky släptt av destilleriet hetat anCnoc som i två varianter har varit med tidigare. anCnoc Tushkar flaska 6 2014 och anCnoc Peathart Flaska 2 Jul-i-Kalender 2018 (en specialkalender på sommaren). Men dagens whisky är ingen anCnoc utan en Knockdhu, men en väldigt ovanlig, oberoende buteljering. Sidan masterofmalts.com som jag hämtar en del fakta från skriver så här om Knockdhu-buteljeringar citat: "Independent releases are nigh on impossible to find" alltså nästan omöjliga att hitta. Men tack vare svenska Clydesdale har vi här möjligheten att prova det "omöjliga" med väldigt liten ansträngning.


Denna cask 700307 från AD Rattray som oftas levererar fantastiska fat av "okänd" whisky, släpptes 2021 i 195 flaskor i Cask Strength. Whiskyn har lagrats på tidigare Bourbonfat som använts av destilleriet en gång tidigare, men som genomgått en behandling kallad "stripped-back" som innebär att man slipar insidan för att nå lite nytt trä tillsammans med smakämnen som finns kvar i träet sedan tidigare.


Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!