Flaska 14 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Söta toner till att börja med, vanilj och sockerkaka som övergår till lägereldsrök med relativt stor portion havssalt i botten.


Smak: Mycket svartpeppar i röken, värmande och söta honungstoner och persika.


Eftersmak: Pepprigheten i röken övergår i chilivärme och viss söt kola finns i den långa och eldiga eftersmaken.

Flaska 14 - 2022

Talisker 2021 Special Release 

 

Single Malt whisky från Isle of Skye Skottland 59,7%, 8 år 41046 pris 1099 kr


Idag provar vi den andra whiskyn som tillverkas på Isle of Skye, vi provade i flaska 10 Torabhaig. Så vi har nu provat samtliga Isle of Skye destillerier. Till skillnad från det unga Torabhaig har Tallisker funnits sedan 1830. Grundaren Hugh MacAskil hyrde mark av MacLeods och byggde destilleriet i orten Carbost men valde att namnge destilleret efter sin egendom Talisker som låg cirka 5 miles västerut.


Destilleriet har under historiens lopp drabbats hårt av bränder, bränder som lätt uppstod när både malt torkades och spriten destillerades över öppen låga. Efter branden 1960 som tog hela destilleringsdelen byggdes 5 exakta kopior av de tidigare destilleringspannorna, men först 1972 konverterade Talisker produktionen till värme med ånga istället för öppen låga.


Talisker har en ovanlig detalj på sina pannor. En svan-nacks böj på halsen som gör att en del av alkoholen kondenseras innan den når avkylningen och åker tillbaka i pannan för att destilleras igen.


Talisker ägs av giganten Diaego som äger och driver totalt 28 whiskydestillerier och en stor ambassadör för att sprida intresse och kunskap om whisky och särskilt Single Malt whisky från olika destillerer. De skapade serien Six Classic Malts där 1 whisky från varje stort distrikt i Skottland såldes i en förpackning med 6x5 cl miniflaskor. De har också serier som denna Special Release med olika teman och t.ex. Distillers Edition som hyllar arbetet Master Distillern gör på respektive destilleri.


Special Releases serien ges ut från vart och ett av Diaegos destillerier, i större eller mindre upplaga. 2021 hade serien temat "Legends untold" och flaskorna har inspiration från sanna eller påhittade historier och med Taliskers läge vid en vik är det inte konstigt att bilden på flaskan är ett sjömonster.


På tal om Diaegos Special Release hittade jag i researchen till denna en spännande Blended whisky från 2017 års release, första blended i serien någonsin. Den innehåller fat från samtliga 28 destillerier, Collectivum XXVII, buteljerad till imponerande 57,3%, tyvärr verkar den bara finnas tillgänglig för privat import till Sverige.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!