Flaska 13 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Spannmål, choklad, ek, kola, kanel och lägereld.


Smak: Smakar som rökt chokladkaka med toner av nougat, kola, lakrids, söta äpplen och åter ekfat.


Eftersmak: Lång med toner av vanilj, apelsin, tobak och torkade röda frukter och även här ekfatskaraktär. 

Flaska 13 - 2022

Stauning Kaos - Triple Malt Whisky Batch 1 - 2020

 

Single Malt whisky från Danmark 46%, NAS 54432 pris 699kr


Det er dejligt säger våra grannar i söder förhoppningsvis om dagens whisky. Dansk whisky har börjat etablera sig i Whiskyvärlden, på siten visitdenmark.dk listas 10 danska destillerier. Dagens destilleri Stauning är ett av de som nämns bland de kändare, kanske ett av de kändaste i danmark tillsammans med Mosgaard som var med som flaska 13 i whiskykalender 2020.


Stauning grundades 2005 av 9 whiskyentustiaseter, klicka på bilden och zooma in så kan ni se texten "9 friends" på etiketten. Lokalen de har destilleriet i är ett tidigare slakteri, men lokalerna är helrenoverade inför första destilleringen som gjordes hösten 2006. Men lokalerna var för små så ganska snart gick flytten 1,5 km i staden Skjern på Danmarks västkust. 2009 var det återstart för produktion av Stauning whisky igen.


På tal om Stauning och namnet Kaos på dagens whisky så är båda inspiererade av Dansk Historia. Thorwald Stauning (1873-1943) var danmarks första socialdemokratiska statsminister som anses vara grundaren till det danska välfärdssamhället. I valkampanjen 1935, där Stauning kampanjade för att bli återvald var hans slogan "Stauning eller kaos", han vann även detta val. Totalt var Stauning statsminister i 16 år från 1924 (med ett litet uppehåll 26-29) fram till sin död 1942.


Stor parentes, utöver mitt intresse för whisky är jag mycket historieintresserad. Stauning var alltså statsminister under den Tyska ockupationen av danmark under andra världskriget (och dog även under ockupation)


Dagens whisky är en triple malt. Inte trippel destillerad utan blandad av tre olika Stauning whisky, de tre bästa faten enligt destilleriet själva. Stauning orökt, Stauning Rye (råg) och Stauning rökig. Alla ingredienser är lokalt odlade i danmark och så stor del som möjligt är "made by hand" med t.ex. golvmältning. Whiskyn har lagrats på hårt rostade (brända) nya Amerikanska ekfat och 1:st fil Makers Mark fat (amerikansk bourbon)

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!