Flaska 12 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.


Observera det ovanliga med att ha en vinkork i en whiskyflaska, det finns ingen möjlighet att återförsluta flaskan efter att ha öppnat den med korkskruv. Visserligen "bara" 50 cl i flaskan men sällan man gör av med 50 cl på en gång.

Noteringar


Doft: Rostad malt, läder och torkad frukt, lite Marc (om ni nu vet hur det doftar) vanilj och rostade mandlar.


Smak: Torr läder, lagrade frukter, sirap och lite bränd/söt smak som crème brûlée.


Eftersmak: Trots sin unga ålder finns djup i eftersmaken, kryddig sötma, persika och åter trä och malt igen.

Flaska 12 - 2022

Destillerie Moutard - Whisky bio fût de Ratfia de Bourgogne

 

Single Malt whisky från Frankrike 45%, 3 år 41224 pris 829 kr, 50 cl flaska (omräknat till 70 cl  1160 kr)


Familjen Moutard har tre passioner och tre tillverkningsställen. Moutard Champagne, 22,5 hektar vingård i Champagne (såklart) Moutard Burgundy Chablis från Bourgone med 36 hektar vingård och spritdestilleriet Moutard Distillery, som dagens whisky kommer från, som är belägen i Buxenil ocskå det i Champagne distriktet.


Alexandre Moutard som ligger bakom familjens ekologiska whisky skulle egentligen tagit vinspåret i familjeföretaget och reste till Hong Kong för att arbeta hos en prestigefull vinimportör, men med sina tidigare år inom destillering i bland annat Alsace gjorde att han efter bara 6 månader i Asien valde att komma tillbaka till Frankrike för att starta ett nytt produktområde, whisky.


Moutard har inom företaget en mängd olika fat från de produkter de skapar. Whiskyn idag är lagrad på Ratfia Champagnefat. Ratfia var ett nytt begrepp för mig och på Moutards site fanns även uttrycken Marc och Fine följt av t.ex. Champagne eller Burgundy. Googlade lite och Ratfia är en dryck man skapar genom att tillsätta sprit till den tredje pressningen av druvor, sånt som inte får användas till t.ex. Champagne. Marc gör man på druvrester och kallas ibland Frankrikes Grappa och Fine är ungefär som en Cognac gjord på druvor från t.ex. champagne.


Som namnet på denna whisky säger är alltså whiskyn lagrad på ett fat med Ratfia från Bourgogne som innehållit familjeföretagets Chablis. Det är en Single Cask där 252 flaskor kom till Sverige i mitten på Augusti.


Familjeföretaget är väldigt familjekärt, det går att hitta information om alla familjeband och familjehistoria men med hårt googlande hittar jag vara en notering om whiskyn skriven av en Fransman (som medvetet eller omedvetet stavat fel "wiseky") men några noteringar vill jag bjuda på, sätt inte för stort värde till dem.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!