Flaska 11 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: En elegant doft med distinkt sälta, parfymerad blommig doft med noter av söt honung och salt kola.


Smak: En (enligt destilleriet) otroligt mju och rik smak, med fruktiga smaker och rik/fyllig kola. Det går att hitta aprikos, ananas och russin med en behaglig värmande kryddighet genom hela upplevelsen.


Eftersmak: Lång och torr, med den behagliga varma kryddigheten som hänger kvar länge. 


Flaska 11 - 2022

Glen Scotia Single Malt 18 years

 

Single Malt whisky från Campbeltown Skottland 46%, 18 år 82690 pris 1299 kr


Campbeltown kallades whiskyns huvudstad, då fanns 34 destillerier i området. Men ekonomiska bekymmer och förbudstid i USA gjorde att de flesta försvann. Lite konstigt att det fanns 34 destillerier kan man tycka idag då vägförbindelserna till Campbeltown visserligen finns men med sitt läge längst ned på en halvö gör att det är lite besvärligt att ta sig dit. Sjövägen ligger dock Campbeltown bättre till, med sin närhet till de skotska lågländerna (Lowlands) och Irland och England via Irländska sjön, där exporten tidigare flödade. 


Glen Scotia hette från början endast Scotia, varför de la till Glen har jag inte hittat, men vet ni varför så många Skotska whisky har ordet Glen med sig i namnet? Glen betyder dal på Gaeliska och då det går åt friskt vatten till whisky bar det sig helt naturligt att lägga dem i dalarna.


Glen Scotia har haft sin verksamhet igång sedan starten 1832 med ett visst uppehåll under andra världskriget. Destilleriet ägs idag av Loch Lomond Group som sedan 2014 investerat mycket i destilleriet, men fortfarande har mäsktunnan, rummet där destilleringen görs och vissa lagerhus kvar delar från 1830-talet.


Glen Scotia gör både hårt rökt och helt orökt whisky, denna 18-åring är gjord på det orökta receptet och är lagrad först 17 år på återfyllda bourbonfat (dvs de har lagrat annan whisky kortare tid innan) och återfyllda Amerikanska ekfat (som bara haft Glen Scotia i sig tidigare) det sista året har de olika faten Master Blendern valt att bland fått mogna och "gifta sig" i first fill Oloroso Sherryfat.  

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!