Flaska 10 - Whiskykalender 2022

Klicka på bilden för en högupplöst bild.

Officiella Noteringar


Doft: Puffar av tobaksrök och sötma från vaniljkex. Jordig rökighet med hintar av citronskal kombinerat med rökta skaldjur.


Smak: Mer rök i smaken än i doften, en oljig textur med toner till rostade salta nötter. I slutet utvecklas en viss metallisk pepprighet som går åt medicinala toner.


Eftersmak: Sötare fruktigare eftersmak än man kunnat ana. Kiwi och vaniljsamsas i röken där tankarna går till en saltstänkt hamnplan.


Flaska 10 - 2022

Torabhaig Allt Gleann The Legacy Series

 

Single Malt whisky från Isle of Skye Skottland 46%, NAS 37496 pris 759 kr


På Isle of Skye i nordvästra Skottland finns bara två destillerier. Torabhaig och Tallisker. Jag skriver bara två för ön är nästan tre gånger så stor som Isle of Islay där 9 destillerier finns idag. Mellan första licensierade destilleriet Tallisker (1830) tog det 187 år innan Torabhaig började destillera sin whisky 2017. Det är med andra ord en relativt ung whisky vi provar idag, faktiskt det andra officiella släppet av whisky från destilleriet. 


Destilleriet i sig är inget extravagant. De tillverkar whisky på ett helt traditionsenligt sätt, har lager och besökscentra på området. De destillerar whisky med ett rökigt recept. Roliga anekdoter på destilleriets korta tid är att de 2019 "adopterade" en killing som döptes till "Goaty" och är destilleriets officiella maskot och att det sedan 2022 förvaras Torabhaig whisky på National museum i Skottland.


Gänget bakom Torabhaig har stor erfarenhet av whisky och främst erfarenhet inom korn och malt. Destillery manager ,Hamish Fraser, har producerat kornmalt i över 30 år och hans familj har gjort så i generationer. Därför är Torabhaig väldigt petiga med malten, testar olika sorter för att hitta de bästa att göra sin whisky på. Även sättet att fånga rökigheten på är något Torabhaig experimenterar mycket med för att lära sig allt om dess komplexitet. Det sista området som destilleriet utforskar är välkänt och används av de flesta destillerier, ekfatet. Men enligt Torabhaig ger även olika sherryfat (från samma leverantör) olika karaktär så varje måste noggrant väljas och användas.


Whiskyn i denna flaska är ung, någonstans mellan 3-5 år och för att få större karaktär och smak används en välanvänd teknik. Att använda mindre storlek på fat för att få mycket kontakt med träet i fatet. I Torabhaigs fall gör de alla experiment nu för att hitta sitt sätt att göra sin whisky på i framtiden.


Till Allt Gleann har whisky från 30 olika fat används, främst Bourbonfat men också sherry- och madierafat.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!