Flaska 1 - Whiskykalender 2022

Noteringar

(Hittar tyvärr dåligt med info om denna, men samlat blir det enligt nedan)


Doft: Fruktig med tydliga toner av ekfaten som ger sina individuella dofttoner, inslag av apelsinmarmelad, halm, gula plommon, nougat, smörkola och vanilj.


Smak: (Ska enligt systembolaget) vara ungefär samma smakpalett som doftnoteringarna ovan. Destilleriet skriver även om mogen ananas, havrekakor och en pepprig ton i smaken.


Eftersmaken får ni avgöra själva, hittar tyvärr inga officiella noteringar om eftersmak.

Flaska 1 - 2022

East London Liqour Co. Single Malt

 

Single Malt från England 47%, NAS (Non Age Statement, dvs inte åldersangiven)  Nr 41237 pris 799 kr


Äntligen säger nog många av er idag. Whiskykalendern brukar locka fram längtan man hade för julkalendern som barn. För mig är det en annan spänd förväntan. Vad kommer ni tycka om sorterna som valts ut i år, kommer ni upptäcka en ny favorit? Precis som förra året finns möjligheten att kommentera och betygsätta dagens flaska, gör gärna det. Det uppskattas både av mig och andra deltagare. Nu dags för flaska 1:


East London Liquor Co. (förkortat ELLC) är som namnet antyder ett Engelskt destilleri baserat i London, i hjärtat av det industriella östra London med lång hantverkshistoria. ELLC skriver själva så på sin hemsida, att de inte saknar gamla traditioner, de bara strungar i dem.


Flaskorna är, för vissa, stilrena med Single Malt Whisky i versaler över etiketten, tillsammans med företagets "smiley". Destilleriet har både bar & restaurang i anslutning till destilleriet och har som målsättning att alla förtjänar en bra drink oavsett vad man gillar och därför uppmuntrar de er att dricka whiskyn som ni själva föredrar den, med is eller som tillsats i er favoritdrink. Jag själv föredrar att dricka whisky som den är, eventuellt med ett par droppar vatten i eller uppvärmd av händerna i glaskupan för att frigöra mer doft/smak.


East London Liquor Co. grundades så sent som 2013 och de gillar att experimentera (inom regelverket för whisky) med antal destilleringar, malt och jästsorter för att skapa "uppkäftiga" och nya smaker på traditionstyngd whisky. Malten till denna whisky kommer från Norfolk, 17 mil norr om London. Whiskyn har lagrats på ex-bourbonfat, nya amerikanska ekfat och tidigare använda franska ekfat.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!