Flaska 9 - Whiskykalender 2018

Flaska 9 - Amrut Two Continents


Single Malt från Skottland 46%, NAS

Nr UTGÅTT  och kostade 1129  kr


Som namnet säger är två kontinenter iblandade i flaskans innehåll. Amrut har tillverkat och påbörjat lagringen som vanligt i det varma Bangalore i norra indien, för att sedan flytta faten 900 mil till en hemlig plats i Europa för att fortsätta lagringen i vårt kallare klimat.


Jag hoppas ni är bekanta med Amrut, detta Indiska mästerverk som med hjälp av ett fuktigt och varmt klimat skapar fantastiskt smakrik whisky på kort tid, faktum är att det inte går att lagra whisky länge i Indien, för det dunstar av alldeles för mycket. Lite kul historia om Amrut är att när whiskyn skulle lanseras utanför Asien var fösta landet Skottland (så klart) men som land nummer två valdes Sverige!

 

Officiella noteringar :

Dessa noteringar är tagna från officiell Amrutkälla, men kanske lite svårare för oss att ta till då vi inte har samma erfarenhter av hur detta doftar och smakar (kan tänka mig som om vi skulle referera till Kalles Kaviar, svårt att förklara för en oinvigd) - reserverar mig lite för översättningen var svår att få till idag.


"Suet pudding - spotted dog" vad säger det om doften? Suet pudding verkar vara en ångad pudding med njurtalg och spotted dog verkar vara någon form av kaka med russin. Nästa i doftpreferensen är Banan-milkshake (äntligen något man förstår)


Smaken: Saftig malt och mjuka toner av frukt, kryddighet och olighet som hjälper de mer komplexa smakerna som framtäder i muscovado socker, ekfat och chokladmilkshake nu.


Eftersmaken är lång och långsam där det efter ekfatstonerna dyker upp vaniljtoner tillslut.