Flaska 21 - Whiskykalender 2018

Flaska 21 - Jura Seven Wood


Single Malt från Skottland 42%, NAS

Nr 83231  och kostar 699 kr


Jura Seven Wood är precis som namnet antyder whisky från Jura lagrad på sju olika fattyper. De amerikanska ex-bourbonfaten måste vara världens mest vanliga fat, gjorda på Amerikansk vit-ek. Men de andra 6 väcker lite mer intresse och nyfikenhet. Samtliga 6 kommer från Frankrike:


Limousin: En tidigare egen region i centrala Frankrike känt bl.a. för sin förekomst av ek och denna ek är en av två sorter tillåtna att lagra cognac i.


Troncaís: Ett statligt ägt 10533 hektar stort skogsområde där ca 70% består av Ek.


Allier: Området där tidigare Troncáis ligger i, hela regionen består av mycket skog och Allierfat är välkända för sin kvalitet.


Vosges: Ett skogsområde i östra frankrike som består till största del av Quercus Robur dvs den Ek vi har mest av här i Sverige (kallas även röd-ek).


Jupilles: Oj vad mycket det fanns om just dessa fat men kortfattat så är Jupilles Ek otroligt kompakt och ekstavarna man får ut från de över 100-år gamla ekarna används för att lgara de allra finaste vinerna i.


Les Bertranges: Ekfat från ett område i norra Frankrike på gränsen till Luxemburg.


Jag hoppas ni gillar lite ovanlig djupinfo om whisky, men Jura då?: Whisky från Islay of Jura (granne med röktunga Islay) har tillverkats i nuvarande form sedan 1963 och är det enda destilleriet på ön. Seven woods är ett experient från destilleret själva som förutom standardutgåvor då och då släpper specialreleaser.


Officiella noteringar:


Doft:Muskot, jordgubbsylt på toast och brasilianska nötter.


Smak: Citronskal, sågspån, aprikos och tillagad persika.


Eftersmak: Stor portion vanilj som utvecklas i dova röktoner.