Single Malt från Skottland 42%, NAS
Nr 83231 och kostar 699 kr
Jura Seven Wood är precis som namnet antyder whisky från Jura lagrad på sju olika fattyper. De amerikanska ex-bourbonfaten måste vara världens mest vanliga fat, gjorda på Amerikansk vit-ek. Men de andra 6 väcker lite mer intresse och nyfikenhet. Samtliga 6 kommer från Frankrike:
Limousin: En tidigare egen region i centrala Frankrike känt bl.a. för sin förekomst av ek och denna ek är en av två sorter tillåtna att lagra cognac i.
Troncaís: Ett statligt ägt 10533 hektar stort skogsområde där ca 70% består av Ek.
Allier: Området där tidigare Troncáis ligger i, hela regionen består av mycket skog och Allierfat är välkända för sin kvalitet.
Vosges: Ett skogsområde i östra frankrike som består till största del av Quercus Robur dvs den Ek vi har mest av här i Sverige (kallas även röd-ek).
Jupilles: Oj vad mycket det fanns om just dessa fat men kortfattat så är Jupilles Ek otroligt kompakt och ekstavarna man får ut från de över 100-år gamla ekarna används för att lgara de allra finaste vinerna i.
Les Bertranges: Ekfat från ett område i norra Frankrike på gränsen till Luxemburg.
Jag hoppas ni gillar lite ovanlig djupinfo om whisky, men Jura då?: Whisky från Islay of Jura (granne med röktunga Islay) har tillverkats i nuvarande form sedan 1963 och är det enda destilleriet på ön. Seven woods är ett experient från destilleret själva som förutom standardutgåvor då och då släpper specialreleaser.
Officiella noteringar:
Doft:Muskot, jordgubbsylt på toast och brasilianska nötter.
Smak: Citronskal, sågspån, aprikos och tillagad persika.
Eftersmak: Stor portion vanilj som utvecklas i dova röktoner.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se