Flaska 24 - Whiskykalender 2018

God Jul!


Tack för att ni varit med i årets whiskykalender, det är fortfarande efter 5 år lika roligt att leta upp whisky som inte varit med tidigare, sortera och buteljera på småflaskor - även om årets 69 deltagare resulterade i 1656 st småflaskor (och korkar) så gick det över förväntan.


Nu närmast kommer troligtvis en sommarkalender igen, den jag valt att kalla Jul-i-Kalender, en miniprovning varje helg i juli där två whisky ställs mot varandra på något sätt, i år är det 4 helger i juli, så kanske vi lånar en helg från juni eller augusti så det blir 10 småflaskor.


Nästa Whiskykalender släpps till ordinarie bokning i slutet av augusti, men vill du reservera en plats till dig redan nu? Skicka ett mail till: info@atasteofwhisky.se


Glöm inte att följa A Taste of Whisky på sociala medier: Facebook och Instagram för att inte missa info när nya kalendrar släpps.

Flaska 24 - Glen Grant - Wemyss Malt Gourmet Granola


Single Malt från Skottland 55,5%, 22 år

Nr UTGÅTT  och kostade 1399 kr


Glen Grant har under lång tid haft titeln Sveriges mest köpta single malt whisky, hur det står sig när 2018 summeras återstår att se. Men 2017 såldes 103569 liter av den "vanliga" Glen Grant The Majors Reserve på systembolaget, men sett till all whiskyförsäljning i samma butik når den inte ens upp till 10:e plats där Jameson ligger med 231820 sålda liter och toppas av Lord Calvert med hiskeliga 639719 liter.


Glen Grant och Majoren då? Ja majoren kallade sig grundaren James Grant själv, själva destilleriet började tillverkning 1840 och 1898 fick majoren lite storhetsvansinne och byggde ytterligare ett destilleri rakt över gatan och kallade det helt enkelt Glen Grant 2. Fatfyllningen var kvar på ursprungliga Glen Grant och majoren byggde en pipeline mellan destillerierna för att enklare flytta whiskyn, men pipelinen var relativt enkel att slanga ur så det fick ställas ut vakter om nätterna till lokalbefolkningens ilska. Glen Grant 2 var dock bara igång i 4 år innan hela branschen gick ner i en djup svacka.


Wemyss Malt har också varit med flera gånger i Whiskykalendern. I denna serier har de roat sig med att döpa whiskyn till ett namn hämtat ur doft eller smak i whiskyn. Whiskyn har lagrats 22 år i ett second fill fat, dvs det har en gång tidigare lagrat just Glen Grant whisky, har dock inte hittat vilken fattyp.


Officiella noteringar:


Doft: Honung, balsaträ, chokladkex och en aning "turkisk glädje" (Google-translate av Turkish-delight) men är tydligen en sötsak gjord av majsmjöl och sirap.


Smak: Stor portion honung, bakom det en krämig sötma och rostad havre, kanel och nyslaget gräs.


Eftersmak: En touch av bitterhet från kaffebönor, balanserad av färsk grädde och smält smör.