Doft: Örtig doft med inslag av gräs, sötaktig rök.
Smak: Choklad och Ek tillsammans med kryddig, jordig rökighet. En komplex smak som utvecklas i munnen.
Eftersmak: Pyrande bränd ljung på Highlandskullar (en whiskyskribent bskriver den mer onyanserad: "en aning aska hänger kvar på slutet).
Ballechin
10 years
Single Malt från Skottland
46%
10 år
Nr 82213
625 kr
Ballechin är något speciellt, det är en specialrelease av whisky från ett av Skottlands minsta (om inte det minsta) Edradour. Deras produktion ligger på ca 90 000 liter per år, väldigt måttligt i jämförelse med t.ex. Glenfiddich som tillverkar 57500 liter whisky per dag, (21 000 000 liter per år).
Edradour har tillverkat sin whisky på ett hantverksmässigt sätt sedan starten 1825, idag är det enbart 3 fastanställda på destilleriet som gör alla moment. Flera av momenten som görs heter Skottlands minsta... eller Skottlands sista... Detta gör att man vid ett besök på destilleriet kan se direkt in i tillverkningen av whisky. Tyvärr har de haft stängt för besökare ett par år både pga pandemi och för att de helt enkelt inte hinner med besökare.
Under perioden 1982 - 2002 ägdes destilleriet av Pernod Ricard och då gick i stort sett all producerad whisky till blended industrin, men efter Signatory tog över 2002 har producerad whisky buteljerats och sålt under eget namn eller varumärke.
Ballechin är Edradour rökiga recept på whisky och ska hålla minst 50 ppm, den lanserades 2003 och har släppts i en release per år. Från och med 2014 har åldern alltid varit 10 år.
Dagens whisky har lagrats på fat både från USA och Europa. Dvs. ex-bourbonfat från USA främst och sedan som de beskriver det med en generös top-fyllning av whisky lagrad på ex-oloroso sherryfat.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se