Doft: Bakad honungsvax-kaka, ingefära, vanilj och kanel som blommar ut tillsammans med lägereldsrök.
Smak: Mörk choklad, bränt apelsinskal och honungsvaxkaka igen. Även här följs detta av kryddig rökgihet och rostade kaffebönor.
Eftersmaken skriver Glenallachie inte mycket om mer än att smaken avslutas med toner av ingefära.
Macnairs Lum Reek
Cask Strength 10 years
Single Malt från Skottland
55,8%
10 år
Nr 50128
878 kr
Blended mellan Islay och Speyside
Macnairs är ett varumärke skapat av Glenallachie som varit med två gånger tidigare i kalendern. Flaska 20, 2021 och flaska 22, 2015 (Obs kollar ni tillbaka så tänk på att den gamla bloggen har råkat ut för ett teckensnitt-fel och är lite svår att läsa)
Macnairs Lum Reek är skapad av destilleriets master blender som trots 50 år i branschen vill fortsätta att utveckla nya sorter. Lum reek har hämtat sitt namn från det skotska uttrycket: "Lang may yer lum reek" = "Länge må din skorsten ryka" och ska ses som en hyllning till den skotska skälen.
Glenallachie grundades så sent som 1967, många andra destillerier försöker eller har rötter långt tillbaka i tiden, men inte Glenallachie. Under destillerets första 50 år blev destsilleriet uppköpt av Campbell koncernen som sedan fushionerades med Pernod Richard. Men 2017 köpte tre whiskyentustiaster destilleriet och påbörjade arbetet med att sätta Glenallachie på whiskykartan.
Nu profilerar de sig stolt som ett privatägt destilleri i Skottland. Med köpet av destilleriet följde 16 välfyllda lagerhus, med whisky daterad till destilleriets start och hela 50000 fat ligger och väntar på att avnjutas.
Destilleriet i sig är lite annorlunda, det är byggt på att ta hjälp av gravitationen för att förflytta whiskyn mellan de olika stegen i tillverkningen (något som Mackmyra också använder vid sitt destilleri). Men gravitationen på Glenallachie gör att halsarna på pannorna har en annorlunda lutning vilket gör att de i produktionen kan styra temperaturen i nacken och hålla vald temperatur konstant. Nuvarande ägare har också medvetet valt att minska den årliga produktionen från maximala 4 000 000 liter till 800 000 liter. Detta har medfört att de kan lyxa till det med en lång fermentering, 160 timmar, ungefär dubbelt så lång tid som normalt.
För att hitta sin stil på Lum Reek hämtades fat med single malt från Islay (oklart vilket destilleri) som sedan blandats med Speyside whisky från Glenallachies lagerhus. Denna whisky har lagrats tillsammans i Spanska sherryfat, vinfat och nya ekfat som sedan buteljerats i fatstyrka 55,8%. Att tänka på vid åldersangiven whisky är att den är satt till den ygsta ingående whiskyn, så all whisky är minst 10 år gammal.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se