Flaska 23 - Whiskykalender 2023

Noteringar


Doft: Rik och elegant med toner av frukt och ris.


Smak: Söt och balanserad med toner av toffeekola och honung.


Eftersmak: Delikat och intensiv med toner av vanilj majsflingor och blommor.

Flaska 23 - 2023

Hwayo

X.Premium

 

Riswhisky från Syd Korea

41%

Troligtvis 5 1/2 år

Nr 59429

620 kr, 50 cl flaska. (omräknat till 70 cl 881 kr)


Sydkorenask riswhisky, vem kunde ana att ni skulle få prova det dagen före julafton (eller när ni väljer att prova flaska 23).?


Hwayo är sydkoreas enda whiskydestilleri som tidigare producerat Soju, en traditionell Koreansk sprit som påminner om vodka, men sötare, som finns i styrka 16%-45%, men vanligast ligger runt 20%. Ägarna till destilleriet, Kwangjoyo Group har som mål att sprida Koreansk dryckes- och matkultur i världen. Så det är ingen slump att vi kan prova korenansk whisky i Sverige då vi rankas högt bland länder som uppskattar whisky.


Själva namnet Hwayo är taget ur tecknet för So (inte med grisanknytning), där tecknet delas upp i två beståndsdelar. Hwa (som står för eld) och Yo (som representerar något högt uppsatt och ädelt). Destilleriets mål är att tillverka utsökta saker från de mest enkla beståndsdelar. 


Whiskyn tillverkas till 100% på koreanskt Japonica Short rice som är ett rundkornigt och sprött ris. Detta poleras till 10%. Kommer ni ihåg det jag skrev om Sake på flaska 13, att ju finare Sake desto hårdare polerat ris. Men med den knaggliga översättningen från Koreanska till Engelska kan jag inte läsa ut om riset polerats till 10% eller ner till 10% (jag gissar på det första, annars är det inte mycket kvar av kornet). Sedan tillsätts vatten från destilleriets egna 150 meter djupa brunn och jäst. Precis som vid vanlig whiskytillverkning och detta destilleras i en potstill. Men pannan är satt under vakumtryck vilket sänker kokpunkten så spriten destilleras vid lägre temperatur än vanlig whisky. Något som enligt destilleriet tar bort de elakaste och bittra tonerna i spriten.


Den färdiga riswhiskyn lagras sedan i nya amerikanska ekfat, i X.Premium, har den lagrats i 5 år för att sedan slutlagras 6 månader i Onggi. Onggi är traditionella koreanska lerkrukor. Dessa krukor låter spriten andas och bli lenare samtidigt som doft och smak intensifieras. Även flaskorna har arv av den koreanska keramiktraditionen med ett yttre lager av högglansig keramik.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!