Flaska 22 - Whiskykalender 2023

Officiella noteringar


Doft: Röda äpplen, kryddig strudel, kola, sherry och torkad frukt.


Smak: Mycket sherry, honung, ek som utvecklar en aromatisk sensation, avslutar med ett kraftigt tag av kanel.


Eftersmak: Lång, sherry, kryddig, varm och torr.

För pengarna man spenderar på denna 21-åring får man en något spektakulär kartong, alltid något.

Flaska 22 - 2023

Glengoyne

21 years

 

Single Malt från Skottland

43%

21 år

Nr 20488

2199 kr


Att lagra whisky tar sin tid, det finns inga genvägar, ett år är ett år hur man än gör. På Glengoyne Distillery har man inte brottom med något, de är till och med stolta för att vara det långsammaste destilleriet i Skottland, allt tillåts ta lång tid.


Destilleriets grundare startade sin verksamhet som illegala brännare som gömde sin tillverkning bakom ett vattenfall i de trädbeklädda kullarna/bergen bakom där destilleriet finns idag. Så även det sedan 1833 lagliga destilleriet tar sitt vatten från samma källa idag som sina illegala grundare. Men 1833 hette destilleriet Burnfoot och 1861 byttde namn till Glenguin (på svenska Glen Gås) hämtat inspiration från de gäss som lever på området kring destilleriet. 1906 byttes namnet åter till en omskriven fonetisk variant av samma namn, det som vi idag kallar Glengoyne.


Glengoyne utmärker sig både som ett långsamt och miljövänligt destilleri, vi kommer snart till det långsamma. Miljömedvetenheten är hög, hela destilleret drivs idag på förnybar energi och 2014 färdigställdes en våtmark i närheten av destilleriet som med enbart en 1,5 kwh pump och gravitation renar restprodukterna från destilleriet genom bäddar av vass till rent vatten igen.


Whiskyn från Glengoyne gör som sagts tidigare långsamt. Pannorna har en bubbla på halsen vilken ger spriten mer kontakt med kopparn men som också gör att spriten tillverkas långsammare. 4-5 liter destilleras per minut istället för ca 15 liter per minut som är normalt. Faten tar också cirka sex år att förbereda innan de är redo för Glengoynes whisky och malten tillåts endast lufftorka utan hjälp av tillsatt värme eller torvrök.


Glengoyne whisky lagras också främst på Sherryfat, även om det på senare år kommit ut Bourbonlagrad Glengoyne. Valet av sherryfat var rent ekonomiska från början, sherry var en otroligt populär dryck och sherryfaten var därför ett par shilling billigare än andra fat. idag är valet 100% medvetet då sherryfaten blivit svårare att få tag på då vi inte dricker samma mängd sherry som förr.


Denna 21 åring har varit med en gång tidigare i whiskykalendern, då som flaska 5 2014, den har fortfarande samma beställningsnummer på Systembolaget men priset har gått upp från 939 kr till dagens 2199 kr och på tal om gammal whisky så släppte Glengoyne för några år sedan en 50-årig whisky som idag kostar mellan 19000-28000 £ alltså omlkring en kvarts miljon kronor.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!