Doft: Vanilj, kanel, muskot och grädde.
Smak: Apelsin, lönn, körsbär och mandel.
Eftersmak: Kolad ek och kryddighet.
Bourbon från USA
45,5%
10 år
Nr 56413
1149 kr
Vem är Widow Jane? Det verkar vara svårt att få svar på. Vem hon än var och var änka till spelar inte så stor roll. Gruvan hon har namngett spelar istället roll både i denna dags whisky och i Amerikansk historia.
1825 upptäcktes rikliga tillgångar av dolomitkalk i området Rosendale utanför New York. Detta kalk är huvudingrediensen i cement och företaget Rosendale Cement grundades. Cement var en vara med stor efterfrågan. I slutet på 1800-talet var tillverkningen i Rosendale på topp och 1/3 av all cement i USA tillverkades här och har t.ex. använts till välkända byggnadsverk som Brooklyn Bridge, Washington Monument och till grunden till Frihetsgudinnan. 1970 hade efterfrågan ändrats och fyndigheterna sinat något i gruvan så kalkstensutvinningen och cementtillverkningen lades ned vid gruvan som på något sätt nu fått namnet Widow Jane. Men gruvan är allt annat än övergiven, det finns gångar för turister att utforska, champinjonodlingar, en koncerthall och ett whiskyföretag som hämtar vatten här.
Dagens whisky är en Bourbon Whiskey, dvs den är gjord på minst 51% majs och alltid lagrad på helt nya ekfat. Det är därför det är så populärt att lagra t.ex. Skotsk Whisky på tidigare Bourbonfat, de får helt enkelt inte användas en gång till i Bourbonlagring och Bourbon lagras oftast bara de 3 åren som den måste lagras.
Men dagens whisky har lagrats i 10 år och varken inte tillverkad på plats i Rosendale, NY eller av vatten från Widow Jane Mine. Den är tillverkad på olika destillerier i Kentucky, Tenesee och Indiana. Fem fat Bourbon har fraktats till Rosendale där de blandats samman i nya fat, lagrats tillsammans så allt uppnår minst 10 år och därefter har whiskyn vattnats ned med det mineralhaltiga vattnet från gruvan till 45,5% (eller 91 Proof som det heter i USA).
Jag har inte hittat någon info om vilka destillerier som tillverkat den bourbon som ingår, men det som framgår är att varje batch låts vara som den är så mellan batcharna kan smakskillnader uppstå. Tror inte att det är några dramatiska skillnader men de officiella noteringarna är tagna från batch 263 men vi dricker från batch 626.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se