Doften öppnar med söt vanilj och vit choklad som leder vidare till friska sommarfrukter som aromatiska äpplen, päron och persika.
Smak: Välbalanserad och mjuk med livlig vanilj, mjuk kola och vispgrädde och bär som fortsätter i delikat blommiga toner tillsammans med mandel.
Eftersmak: Lång och kvardröjande toner av honung, anis och svartpeppar och svaga toner av kryddig ek.
Fin detalj längst ned på flaskan.
1770 Glasgow
Single Malt Triple Distilled
Single Malt från Skottland
46%
Ingen ålder angiven
Nr 85016
686 kr (50cl flaska, 960 kr omräknat till 70 cl flaska)
Glasgow Distillery är ett relativt ungt destilleri, grundat så sent som 2012. På sin hemsida, som är väl värd ett besök om du på ett pedagogiskt och lätt sätt vill få en inblick i whiskyproduktion, skriver destilleriet att deras mål är att ta kvalitetswhisky tillbaka till Glasgow. Siffrorna 1770 i titeln och på flaskan är en hyllning till det ursprungliga Glasgow Distillery grundat just 1770.
Destilleriet jobbar med tre recept. Dubbeldestillerad orökt, dubbeldestillerad rökt och trippeldestillerad orökt som vi provar idag. Många destillerier skriver mycket om hur de torkar och röker sin malt. Men få beskriver hur man torkar den utan torv & rök. Glasgow distillery torkar den orökta malten med varmluft helt enkelt, de är också mycket noggranna att skölja ur mäskkar och annan utrustning mellan ett rökt och orökt recept.
Även om all whisky tillverkas på samma grundprincip finns steg som kan göras annorlunda, men ändå inom regelverket. Glasgow har t.ex. tagit för vana att addera vatten vid tre tillfällen i mäskfaten och vid tre olika vattentemperatur. Första blandas i luften vid 70 grader, därefter fylls vatten på 2 gånger till vid 80 grader och 85 grader. Destilleret gör detta för att utvinna maximal mängd socker i mäsken. Glasgow har också valt att låta jästen arbeta minst 72 timmar och innan destillering påbörjas nås ca 8% alkoholhalt.
Glasgow Distillery beskrev sig, som jag skrev i inledningen, som räddaren av whisky just från Glasgow. Men även destilleriet Glengoyne är också från Glasgow och de kan enligt mig absolut göra bra whisky.
När jag jobbade med fyllning av årets whiskykalender stack 1770 Glasgow ut bland alla sorter. Dels flaskans form som ger aningar till kristallglas men också att det var 10 st flaskor på bordet. I Sverige säljs denna i 50 cl flaska, vilket är en trevlig storlek om man vill prova en whisky utan att betala så mycket.
Glasgow distillery hävdar med denna buteljering, precis som Irländarna, att den tredje destilleringen ger en lenare whisky då den tar bort de tyngsta och oljigaste komponenterna i spriten. Därefter är whiskyn lagrad på tidigare Bourbonfat och nya Amerikanska ekfat.
Som kuriosa kan nämnas att destilleriets samtliga 4 pot-stills är döpta. Den första efter grundarens dotter Tara och övriga till Margaret, Mhairi och Frances. Kvinnor som på något sätt knyts till Destilleriet eller whisky i allmänhet.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se