Doft: Nötter & Frukt
Smak: Blandad smak av vanilj och mjölkchoklad med mild syra.
Eftersmak: Rik och fyllig sötma med en "träig" (woody) avslutning.
Master of Malt, se skillnaderna:
Doft: Eleganta stenfrukter och trädgårdsfrukt, aprikos och nektarin, krispiga äpplen och saftiga äpplen.
Smak: Rostad malt och havrekaka, söta gryn, smördeg och vanilj från eken.
Eftersmak: Smördegskakaor, lätta kryddor, örtig malt och brusande söt sake.
Togouchi
Sake Cask Finish
Premiumblend från Japan
40%
Ingen ålder angiven
Nr 59430
739 kr
Säg Japansk sprit och de flesta skulle svara Sake.
Sakuaro Distillery grundades 1918 i orten med samma namn i Japanska Hiroshima. Sakuaro tillverkade länge bara vit sprit, dvs Gin och Sake men började 1990 först blanda inköpt/importerad whisky och sålde då denna under namnet Togouchi. Men destilleriet byggde en modern linje för whiskyproduktion och 2018 destillerades den första egna whiskyn på destilleriet och idag finns både Single malt och Blended under båda namnen.
Det finns mycket spännande att belysa king denna whisky, destilleri och plats. Radioaktivitet, tågtunnel och Sake, vi tar det nog i den ordningen.
Hiroshima blev världskänt som den första staden att attackeras av en atombomb den 6 augusti 1945, jag får erkänna att jag trodde Hiroshima fortfarande var kontaminerat område men tydligen avtog 80% av strålningen redan inom 24 timmar efter bomen och Hiroshima är idag som vilken storstad som helst med 1,1 miljoner invånare.
Tågtunneln då? Togouchi whisky lagras i en övergiven tågtunnel. 1970 påbörjade Japan Railway (JR) borrandet av en ny tunnel under Hiroshima som tyvärr visade sig vara oanvändbar när de kommit en bit så projektet stoppades. Kvar fanns en tunnel som troligtvis är 361 meter lång (vissa källor hävdar 771 meter) och denna visade sig vara idealisk för lagring av whisky. Konstant temperatur på 14 gradre och 80% luftfuktighet. Detta ger en långsam mognadstid på whiskyn i faten.
Sake, som ska uttalas som om det stavades med ck, alltså så det rimmar på backe, och är en Japansk alkoholdryck som tillverkas långsamt genom jäsning av polerat ris. Många tror felaktigt att Sake är risbrännvin, men produktionen liknar mer bryggning av öl. Precis som med öl är det stärkelsen man vill åt så därför är de finaste sakesorterna gjorda på så hårt polerat ris att bara 35% av ursprungsmassan återstår. Sake smakar som vin fast mildare och med mindre syra.
Dagens whisky har lagrats först på ex-bourbonfat och slutlagrats 3 månader på små 55 liters tidigare Sakefat, både grain- och maltwhiskyn till denna blend är tillverkad på Togouchi och kallas därför enligt nya Japanska regler kling whiskytillverkning för Premiumblend.
Har upptäckt att vissa iPhone användare med Safari som webbläsare inte kan visa kommentarsfunktionen, testa i så fall med annan webbläsare, t.ex. Google Chrome.
Copyright @ A Taste of Whisky 2014-2024, Peter Kärredal - info[at]atasteofwhisky.se