Flaska 1 - Whiskykalender 2023

Officiella noteringar


Doft: Smakfullt fruktig, en distinkt rökighet, jordighet öppnar upp till en unik balans av sötma och vanilj med en avslutning åt citrus. 

Ps. (vissa siter skriver att de också hittar honungssötma i doften, men där tror jag att namnet färgar av sig)


Smak: Medelfyllig, sötma från vanilj som följs av en delikat rökighet. Kryddighet med ingefära och citrus kommer i slutet. 


Eftersmak: Lång eftersmak, rökigheten fyller munnen och ger delikata toner från ekfat, men åter igen kommer citrustonerna fram på slutet. 

Flaska 1 - 2023

Milk and Honey

Elements Peated

 

Single Malt från Israel

46%

NAS ( dvs inte åldersangiven) 

Nr 58394 

846 kr


När val av årets sorter gjordes var jag glad över att ha hittat whisky från ett nytt och oväntat whiskyland. Ett par veckor efter bröt oroligheter ut i Israel. Jag lägger inga politiska åsikter i detta inlägg utan kommer objektivt skriva om destilleriet och whiskyn som vanligt.


God Jul och varmt välkommen till årets whiskykalender. 10 års jubileum och deltagarrekord i år igen! För er nya deltagare, varje dag kommer en ny lucka öppnas i kalendern, där ni som här kan läsa om destilleriet och whiskyn, läsa noteringar (som helst hämtas hos destilleriet själva) och längst ned finns en möjlighet att betygsätta whiskyn med stjärnor och skriva en kommentar. Läs och kommentera gärna andras kommentarer (håll en god ton och kom ihåg att smaken är som..., så alla kommentarer om whisky är rätt)


The M&H Distillery är Israels första whiskydestilleri grundat 2012, första whiskyn släpptes på marknaden 2017, men de få flaskorna som såldes då såldes på auktion, först 2019 började whisky bli tillgänglig för allmänheten. Whisky som sprit är inte reglerat i Israel, men destilleriet har valt att följa de Skottska skrivna (och oskrivna) reglerna, men med tydliga inslag av Israels judiska befolkning genom att alla fat som används följer kosher.


Klimatet i Israel är varmt och soligt, ungefär 300 soldagar per år har Tel Aviv där destilleriet ligger och det gör att whiskyn (likt Indien) mognar ungefär dubbelt så fort som i Skottland, men änglarnas andel (dvs den mängd whisky som dunstar från faten under lagring ) är 12% per år. I ett 200 litersfat är det ca 24 liter per år som går till änglarna och på 3 år så återstår bara 136 liter i fatet. 194 flaskor (70 cl) har försvunnit, men för varje % försvinner intensifieras smak och doft, så visst unnar vi änglarna en whisky lite då och då. 


Destilleriet har hämtat sitt namn från en biblisk källa som hänvisar till "the Land of Milk and Honey och är något som kulturellt hyllas stort i Israel.


M & H Elements är en serie där denna Peated kommer från, som namnet avslöjar, en av deras rökigaste recept. Rökigheten kommer både från malten, men också från lagring som delvis gjorts i fat som tidigare lagrat Islay whisky. Milk and Honey beskriver denna whisky som ett möte mellan Atlanten och medelhavet. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!