Flaska 9 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Sherry, russin, julkryddor, mandarin och lätt kryddighet.


Smak: Söta sherrytoner, solmogna fikon, körsbär och mörk choklad. Finns fruktighet av russin och en bra balans mellan ek, frukt och kryddighet.


Eftersmak: Mörk choklad, mandariner, fikon, nötter och kolade ekfat. 

Flaska 9 - 2021

Arran Sherry Cask (Natural Cask Strength)


Single Malt från Skottland 55,8%, NAS  Nr 40800 och kostar 595 kr


Arran är med Skotska mått mätt ett extremt ungt destilleri. Grundat så "sent" som 1993 på ön med samma namn som då varit utan lagligt destilleri sedan 1837 då det senaste destilleriet Lagg stängde. 


Grundare var Chivas Brothers avgående VD Harald  Currie. Currie lade väldigt stor vikt i att destilleriet skulle ha ett traditionellt utseende. Produktionen har varit igång sedan 17 augusti 1995 och destilleriet har hållit sig till fåtal standardutgåvor samt årliga specialreleaser slutlagrade antingen på sherry eller calvadosfat.


2010 lanserades en rökig whisky från destilleriet under eget namn: Machrie Moor som var Flaska 3 i Whiskykalender 2017. Arran var innan pandemin slog till ett av Skottlands mest besökta destillerier och fler lär det bli då ägarna startade upp ytterligare ett destilleri på ön 2016, då de återöppnade destilleriet Lagg som varit utan tillverkning i 180 år när den första nya Lagg-whiskyn tillverkades. Samtidigt flyttades även all tillverkning av rökig whisky från Arran till Lagg.


Denna flaska har tillägget "the bodega" på röret, master destiller på Arran har tidigare jobbat med de bästa sherrytillverkarna i Jerez i Spanien och kan därmed handplocka de bästa faten till lagring av Arran whisky. Denna whisky är släppt i Cask Strength och kom ungefär samtidigt som åldern försvann på flaskorna från Arran. Men kan man få bra whisky till Cask Strength under 600 kr då har åldern mindre betydelse.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!