Flaska 8 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Ungdomlig och frisk, persika och torkade aprikoser och toner av citrus, vaniljglass och skumbanan.


Smak: Gräddig, tydligt inslag av malt, pepparkakor, tropiska frukter och tobakstoner som avrundas i en pepprig smak kombinerat med nyslaget hö.


Eftersmak: Mer vanilj och torkad frukt. 

Flaska 8 - 2021

Ichiro's Malt & Grain World Blended Whisky


Blended Whisky från Japan 46,5%, NAS  Nr 53587 och kostar 849 kr


Ichiro Akuto är minst lika känd whiskyjapan som Masataka Taketsuru (Flaska 3 i år). Ichiro har bidragit mycket till den framgångssaga Japansk whisky har blivit utanför landets gränser. Ichiro jobbade som brand ambassador för Suntory när han senare valde att börja jobba i familjens företag Hanyo. 


Hanyo har med släktband bedrivit sake tillverkning sedan 1600-talet men också tillverkat andra destillat så som whisky. Tyvärr slog den finansiella krisen i början av 2000-talet hårt mot Hanyo som tvingades i konkurs och resterna av bolaget köptes upp av konkurrerande sake tillverkare. Ichiro kunde med några investerare köpa loss Hanyos 2 whiskypannor och cirka 400 fat som annars riskerades att destrueras.


Ichiro whisky blev snabbt en samlarwhisky, de ligger till exempel bakom Ichiro´s Malt Card series där den sista flaskan "The Joker" idag ligger på cirka 60000 kr på internationella siter.


Denna flaska är som det står på flaskan en blended, som brukligt en blandning av Single Malt och grainwhisky men med tillägegt World före blended. Enligt vad jag kan läsa mig till innehåller flaskan både japansk single malt och grain från Ichiros destilleri Chichibu blandat med icke namngiven whisky från USA, Canada, Irland och Skottland. Whiskyn från de andra länderna lagras mellan 3-5 år på hemmaplan för att efter transport till Chichibu blandas tillsammans och slutlagras ytterligare 1-3 år.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!