Flaska 7 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Viss dammig (?) kryddighet och en ton av Norsk handkräm (?!) och kakao inledningvis, följt av söt lakrits, vaniljkräm och crème caramell.


Smak: Fruktig och fantastik kryddig råg. Sötlakrits igen (särskilt de brun/rosa bitarna i Licorice Allsorts ("Engelsk konfekt") stor smak av söt vanilj från eken.


Eftersmak: Söt, vanilj med kanel och aprikos på wienerbröd. 

Flaska 7 - 2021

Pikesville 6years Straight Rye 110 proof


Rye Malt från USA 55%, 6 år  Nr 40878 och kostar 999 kr


Dagens destilleri är lite av ett mysterium. Det är uppkallat efter en ort som det inte är grundat i, utan i grannorten Scotts Level, men 1895 kanske områdesindelningen inte var lika noggrann som med dagens satelitfotograferade värld. 


Hur som helst Pikesville, Maryland USA, strax norr om Baltimore och ca 1 timmes bilresa från Washington DC för er (som jag ) som inte kan USA:s geografi utantill. Namnet på whiskyn är det samma som destilleriets och rågtypens namn. Pikesvilleråg är klassisk i Maryland och är en råg med lite mindre påepprighet än annan råg. Destilleriverksamheten i Pikesville avstannade helt under förbudstiden och hoppade efter förbudstiden runt bland olika ägare med större eller mindre produktion och resultat. 1972 avstannade produktionen igen men höll sig flytande på sitt eget lager fram till 1982 när Heaven Hill köpte varumärket och började producera whiskyn i Marylandstil, fast i Kentucky istället. Än idag är det Heaven Hill som äger och producerar Pikesville.


Dagens 6-åriga whisky vann 2 guld i San Fransisco World Spirit Competition. "Extraordinary" och "Ultimate recommendation". 110 proof som står på flaskan och många andra Amerikanska whisky härrör till lkoholhalten i flaskan. 110 proof = 55%. Proof kommer från 1500-talets England där skattesatsen var högre på spritdrycker med högre alkoholhalt. Engelsmännne har (som vanligt) en ganska avancerad formel för sin proof men amerikanarna gjorde det enklare för sig genom att räkna ABV (Alcolho by Volume) x2 = proof. Allt över 100 proof beskattades högre.


Om ni blev nyfikna på Englands standard för proof från 1816 så beräknar de den för sprit med en alkoholhalt om 12/13 av vikten av en motsvarande volym av destillerat vatten vid 11 grader.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!