Flaska 6 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar på flaskan


Förvänta er en rund och len whisky med kraftig doft av vanilj "sultana" (efter lite efterforskning får jag fram att detta är en referens till russin) och lime.


Mjuk och söt smak med vaniljkräm och ananas.


Eftersmaken är lång, söt och fruktig. 

Flaska 6 - 2021

John McCrae Cask No NL15542, 23 years 1995


"Blended" Malt från Skottland 42,3%, 23 år  Nr 82386 och kostar 1364 kr


Att prova whisky blint, dvs smaka på den innan man vet något om ålder, pris eller ursprung gör att man smaka utan förutfattade meningar åt något håll. Denna whisky John McCrea kommer inte från John McCrea destillery eller tillverkad för dem som brukligt är annars med namngiven whisky. Det finns oberoende buteljerare som t.ex. A.D. Rattray härom dagen som skriver ut från vilket destilleri whiskyn i flaskan kommer från.


John McCrea och The Editions Spirits grundades 2010 av Scott och Andrew Laing, söner till Douglas Laings grundare Stewart. Editions Spirits är nu en del av Langside Destillers.


John McCrea är en oberoende buteljerare som köper in fat som alla andra, men ibland tillåter inte destilleriet att deras namn skrivs ut på whiskyn. Det kan vara ett fat som inte håller destillatörens krav på smak/kvalitet eller som säljs till ett lägre pris än vad destilleriets egna flaskor skulle kostat. För att vara säkra på att buteljeraren inte ska kunna nyttja destilleriets namn blandar man i någon annan whisky i fatet, ofta så lite som en tesked för då är whiskyn inte längre en single malt av just det destilleriet. Det kallas helt enkelt "teaspooned whisky".


Enligt obekräftade uppgifter är denna flaska Blended whisky från ett "teaspooned" fat med 23-årig Balvenie och med tanke på vad en 23-årig Balvenie skulle kosta får man anse priset på 1364 kr som ett fynd.


246 flaskor släpptes 2018, än finns några flaskor kvar på lager och tillgängliga för beställning på valfritt Systembolag. Tyvärr finns det inte så mycket information om smak och doft när det är så få flaskor, så fyll gärna på nedan vad ni tycker det doftar och smakar,

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!