Flaska 4 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Saftiga, gröna äpplen, "navel orange" och smördeg/croissant. Ordet "navel orange" var nytt för mig i whiskysammanhang och ordet "navel" syftar på outvecklat syskon och i kombo med apelsin är det den "lilla outvecklade" apelsinen som ibland syns i toppen på en vanlig apelsin. Hur/vad denna doftar är för mig oklart, de kunde likväl skrivit apelsinskal.


Smak: Vaniljkakor, honung och färsk lime.


Eftersmak: Bittersöt mörk choklad och kaffelatte med kaneltopping.

Flaska 4 - 2021

Mannochmore (A.D. Rattray) #3766 12 years 2008


Single Malt från Skottland 53,9%, 12 år  Nr 50348 och kostar 949 kr


Destillerierna Mannochmore och Glenlossie har gemensam historia. På grund av Mannochmores svajiga historia där den 1985, bara 14 år efter starten var tvugna att stänga i 7 år, öppnade upp produktionen igen 1992 för att stänga igen 1995, började ha öppet varannat år genom att dela personal med Glenlossie. Men från 2008, året som denna whisky är tillverkad är personalen heltidsanställd på Mannochmore.


Destilleriet ligger bakom den nästan svarta whiskyn Cú Dhub som av någon anledning blivit väldigt populär i Danmark. Den whiskyn når sin färg genom att kola (bränna) faten två gånger innan lagring.


Denna flaska från Mannochmore kommer från den oberoende buteljerare A.D. Rattray som många gånger i whiskykalenderns historia visat en väldigt bra känsla att hitta extremt bra fat som alltid buteljeras till fatstyrka.


Manochmore är ett Speyside destilleri som främst tillverkat whisky till blended industrin och Haigblends i synnerhet. Diaego som äger destilleriet använder destilleriets lagringsutrymme till många olika varumärken, men detta märks inte då lagringskapaciteten på området är 200 000 fat.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!