Flaska 3 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Livlig och kraftfull med blommiga toner, mältat korn, exotiska frukter, lakrits och toner av rostad ek och kolade fat. Det finns stråk av honung, bivax och tillagad banan.


Smak: Mycket elegant och livfull, mältat korn, örter, lakrits, ingefära, kanel och tydliga chokladtoner, tobaksblad, kokos och örter.


Eftersmak: Lång, blommig och mjuk. Eleganta tanniner, tobaksblad, kardemumma, rostade hasselnötter och bakade äpplen, men även grapefrukt och exotisk citrus i en finstämd avslutning. 

Flaska 3 - 2021

Nikka Miyagikyo


Single Malt från Japan 45%, NAS  Nr 40976 och kostar 849 kr


Detta Japanska destilleri har varit med ett par gånger tidigare i whiskykalendern. Bland annat med den fantastiska Nikka Coffey Malt som är en av få som fått vara med två gånger. Present-tips-favoriten Nikka from the Barell håller också väldigt hög kvalitet för pengarna (säljs dock i 50 cl flaska) Förhoppningsvis håller denna whisky sig i närheten av samma klass.


Nikka har en väl berättad historia som säkert många av er hört. 1918 reste 24 årige Masataka Taketsuru från Japan till Skottland för att studera organisk kemi på University of Glagow och malt whiskyproduktion på destilleriet Hazelburn. Gifte sig med en Skotska och flyttade tillbaka till Japan med henne igen 1920. 1923 var han delaktig i skapandet av det som idag är suntory, detta var före han grundade sitt eget Nikka 1934. Taketsuru tog all sin kunskap om whiskytillverkning och använde den japanska industritraditionen för att effektivt tillverka högkvalitativ whisky.


Miyagikyo är en Single Malt från Nikkas största och 1969 Taketsurus andra destilleri med samma namn och var fram till 2015 en åldersangiven whisky som hyllades stort i världen. Men efter 2015 är whiskyn en NAS (No Age Statement). I mitten på juli 2021 släpttes de 1800 flaskorna som tilldelats Sverige till försäljning på systembolaget. Den är gjord på malt med låg rökgihet och lagrad främst på sherryfat och en del nya amerikanska ekfat.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!