Flaska 24 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Trädgårdsfrukter på en lat sommardag, blommor, färska päron, krispiga äpplen, honung och hö.


Smak: Mjuk och krämig, mer honung, mjölkchoklad med vaniljsås över äpplekompott, noter av hallon.


Eftersmak: Lång och överraskande varm trots en mild smak, söt chili kommer på slutet och livar upp smaken på slutet. 

Vanlig syn i köket hemma hos mig när det är dags för ny whiskykalender. 184 småflaskor, 4+4 hela whiskyflaskor, liten tratt och den lilla kannan inköpt på Mackmyra för 10 år sedan (avsedd för vatten egentligen) 

Flaska 24 - 2021  The Singleton of Dufftown 


Single Malt från Skottland 56%, 17 år nr  40844 och kostar 1349 kr


Årets sista whisky, julafton, finalen av många förberedelser. Jag inleder med att tacka alla deltagare, rekordmånga 92 whiskykalenderar sålda i år. Vi får se om jag håller mig till att tangera rekordet nästa år, jag tror det, men det finns både potential och möjlighet att göra 23 kalendrar till men där någonstans går gränsen för vad manuellt arbete mäktar med. Har ni tips på fördelare av 30 ml vätska eller automatisk korkskruvare hör av er!


Mina förberedelser för whiskykalendern går i flera stadier, främst är det inför inköp av 24 whiskysorter till varje whiskykalender som jag inför varje kalender både försöker hitta nya sorter och destillerier. Nya sorter är inte så svårt (förutom att hålla reda på om standardbuteljeringar varit med tidigare eller ej) men nya destillerier börjar efter 7 kalendrar bli svårare, både för att det inte finns hur många tillgängliga destillerier som helst. Efter 7 kalendrar och 3 jul-i-kalendrar uppskattar jag det till att vi provat fler än 155 destillerier sedan 2014. Några destillerier är helt enkelt för bra för att bara låta vara med en gång och målet med whiskykalendern är både att prova nya whisky och att hitta nya favoriter. Jag hoppas ni upplevt båda med årets kalender. 


Logistiken är också ett moment som en stor del av förberedelserna, varje liten 30 ml flaska har jag på ett eller annat sätt hållt i 8 gånger (leverans av flaskor till mig på pall, uppräkning 92 st per kartong, uppställning på bord inför fyllande av flaskorna, skruva på kork, ner i låda igen, på med etikett, sortering, lämna ut låda/skicka låda.) och i år med totalt 2208 flaskor. Men det är fortfarande en otroligt rolig hobby, både för att jag också får testa ny och spännande whisky men också glädjen i att läsa vad ni andra tycker om whiskyn och glada tillrop på mail.


Nu till dagens och årets sista whisky The Singleton of Dufftown. 


Singleton är inget eget destilleri, utan ett varumärke inom Diaegokoncernen och tillverkas av tre av deras destillerier: Glen Ord, Glendullan och som med dagens flaska Dufftown.


Dufftown grundat 1895 i Highland (i närheten av andra stora namnkunniga whiskydestillerier som Balvenie och Glenfiddich. Diaego brukar släppa special releases som denna "2020 special release". 


Det mesta av Dufftownwhisky används som del i de stora blended whisky som Dieaego tillverkar: Johnnie Walker, Dewars och Bells, hela 98% går till blended whisky och 2% av 4,12 miljoner liter som tillverkats varje år går till Single malt som denna.


Denna whisky är 100% lagrad på 1st refill Amerikanska hogsheadfat och beskrivs av många internationella whiskysiter som en otroligt gräddig whisky där eken har gett extremt mycket sötma under 17 års lagring. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!