Flaska 23 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Rökiga vanlijtoner med tydliga noter från ekfaten, brynt smör, torkad frukt, nötter, halm kakao, tobak och pomerans.


Smak: Söt och rökig, päron, vanlij, nötter, gräddkola, honung, salmiak och apelsinmarmelad.


Eftersmak: Mild kryddighet, men krafitg eftersmak, sötma kommer efer hand med frukt och bär där vaniljtoner och nötter kommer på slutet med den avslutande rökpuffen. 

Flaska 23 - 2021  Bergslagens Granit 


Single Malt från Sverige 48%, 8 år nr  40892 och kostar 649 kr/50 cl (908 kr/70 kr/cl)


Bergslagens Destilleri, grundat i Nora där whiskydelen innebar importerad Skotsk whisky under tiden produktionen drogs igång, men ekonomin höll inte för destilleriet och ansökan om rekonstruktion lämnades in 2012. Tingsrätten och destilleriet var oense om tillgångar, intäkter och skulder, tingsrätten ansåg att skulden till fatägare skulle räknas in vilket gjorde övriga fordringsägare tvugna att begära Bergslagens Destilleri i konkurs. Bolaget föregick detta genom att begära sig själva i konkurs 2013 vilket omgående godkändes av Tingsrätten. Hela verksamheten såldes till ett nytt bolag med snarlikt namn och verksamheten flyttade i omstarten till Örebro där ett nytt destileri byggdes upp.


2016 var Bergslagen inblandade i en unik och spektakulär whiskyäffär där Bergslagen köpte det kvarvarande whiskylagret från konkursade Grythyttan whisky, beläget mellan Arboga och Örebro.


Grythyttan whisky har tillverkat dagens whisky som Bergslagen nu förvaltar och släpper releaser från. Grythyttan whisky kallas ibland ett svenskt Port Ellen. Sveriges första "Silent Destillery" alltså ett destilleri som aldrig mer kommer att producera whisky.


Men affären med Grythyttans whisky är kantad med mystik. Transaktionen för den 35000 liter whisky Bergslagen betalade     14 000 000 kr för är försvunna i Grythyttans konkursbo, men det är inget som påverkar dagens whisky.


Granit är en av (just nu) fem tillgängliga whisky fårn Bergslagen på systembolaget och är gjord på Grythyttans rökgia recept och lagrad på Bourbon och Oloroso Sherryfat. Whiskyn är en begränsad utgåva och säljs i 50 cl flaskor, därav 2 prisangivelser ovan. 

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!