Flaska 22 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Finns inga.


Har du smakat denna whisky, skriv gärna dina smaknoter nedan.

Flaska 22 - 2021  Bruichladdich Private Single Cask Bottling


Single Malt från Skottland 62,5%, 14 år  Köpt från privat fatägare. 


Dagens whisky är unik på riktigt, den kommer från en privat fatägare som hösten 2005 köpte 1 hogsheadfat (225-250 liter)  ny sprit från Bruichladdich som fylldes i ett first fill fat som tidigare lagrat Châteu d'Yquem vin och därefter lagrats i 14 år i Bruichladdich lagerhus.


Châteu d'Yquem ligger i det franska Sauternes området känt för sina söta, vita viner. Châteu d'Yquem är kronjuvelen i Sauternes och är ett varldens mest exklusiva och dyraste viner. Vinet tillverkas på slottet med samma namn och druvorna där låts angripas av ädelröta innan skörd, ett gynnsamt angrepp på druvan som torkar ut och koncentrerar sin sockerhalt. För att hålla en extremt hög kvalitet är det få druvor som tillåts användas till vintillverkning vilket gör att druvorna på en vinranka bara räcker tilll ett glas vin. Detta bidrar också till exklusiviteten. För att ge tydligt exempel på detta så auktionerades Svenska vinsamlaren Nils Stormby ut 148 poster Châteu d'Yquem 2007 på auktion i New York. Vin med årgångar mellan 1858 - 2001, dyrast på auktionen var 2 poster Châteu d'Yquem med 12 flaskor vardera från 1945. Dessa flaskor såldes för totalt $375 000, dvs nästan 3500 000 kr i dagens växlingskurs, men motsvarande 4200 000 kr i dagens penningvärde, dvs ca 175 000 kr per flaska.


Vinfaten har tillfört sötma till whiskyn och även på sätt och vis höjt exklusiviteten även här. Bruichladdich erbjöd fatägaren att utforma etikett och namnge whiskyn vid buteljering, men det valdes som ni ser en väldigt stilren och enkel etikett, vilket jag personligen uppskattar mer än överdrivet snitsiga flaskor och rör, låt whiskyn tala för sig själv.


Eftersom det är ett privat fat finns inga officiella noteringar alls om denna whisky. Kan inte alla deltagare skriva (i enklaste form) smaknoteringar här nedan.


Doft:

Smak:

Eftersmak:

(inga doft/smaknoter är fel)

Jag vet att fatägaren kommer läsa och uppskatta era ord om whiskyn.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!