Flaska 21 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Blommig ek, kryddighet från eken och smält mjölkchoklad.


Smak: Oljig malt, chokladöverdragen ingefära och smörkakor.


Eftersmak: En kort ton av kryddor kommer tillsammans med smakfulla kaffetoner. 

Flaska 21 - 2021  Teaninich Rivesalt Finish 9 years, Lady of the Glen


Single Malt från Skottland 56,7%, 9 år  Nr 52356 och kostar 1177 kr


Andra gången i år Lady of the Glen står för whiskyn. Denna gång från Teaninich destillery som precis som gårdagens whiskydestilleri förser/försett blended industrin med maltwhisky. I detta fall är det Johnnie Walker i Diaego koncernen som varit mottagare.


Lady of the Glen kan ni läsa mer om i Flaska 14 i år. Teaninich har nämligen en ovanlig historia.


Som många andra så börjar destilleriet med tillverkning på 1820-talet, men det ovanliga här är att grundaren var blind. kapten Hugh Munro deltog i en drabbning vid Nijmegen där en muskötkula genomborrade Hugh:s skalle från sidan och passerade genom gåda ögonen ut på andra sidan så 24-åringen blev blind och fick återvända till det släktägda slottet Teanininch som varit i släktens ägo sedan 1660-talet. Hugh hade innan militärtjänstgöringen fått ta över slottet som på hans beslut revs för att byggas upp på nytt. Fast besluten om att synproblemen inte skulle hindra honom stegade han själv ut rummen, som både blev assymetriska och vinda pga hans handikapp.


1817 grundade han destilleriet till förtret för de illegala destillerierna  i närheten som försökte förstöra för honom, men myndigheterna såg sin chans att få in skattepengar och inledde en framgångsrik jakt på att stänga de illegala destillerierna. Teaninich blev en framgångssaga och när han i slutet på 1800-talet sålde destilleriet till sin lillebror tillverkades 30 ggr mer whisky än vid starten.


Dagens whisky har lagrats i traditionella hogshead fat (225-250 liter) i lite mindre än 9 år för att slutlagras på vinfat från Giraud Rivesaltes (har googlat och googlat men hittar ingen info om vad det är för vinfat). Men vinfat brukar ge bra nyans till whisky. 306 handnumrerade flaskor släpptes, varav 4 st (1%) har använts till denna whiskykalender.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!