Flaska 20 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Ljunghonung, mörk choklad och fikon, toner av fruktkaka, kaffe och kanel.


Smak: Fikonsirap, kaffe och melassirap följt av toner av mörk choklad, söta kryddtoner och åter ljunghonung.


Eftersmak: Kaffe, turksik konfekt och en svag ton av havssaltflingor. 

Flaska 20 - 2021  Glenallachie 15


Single Malt från Skottland 46%, 15 år  Nr 80410 och kostar 848 kr


Glenallachie, ett destilleri skapat för att tillgodose blended industrin med bra whisky, startat 1967 och under de första årtiondena ägt av olika större internationlla dryckeskoncerner. Sedan 1989 ägdes destilleriet av Pernord Richard koncernen och försåg deras olika blended whisky med bra malt, främst och mest namnkunnig i Chivas Regal. Glenallachie har tidigare varit ett anonumt destilleri, men sedan tidigare VD:n på BenRiach Billy Walker fick köpa destilleriet av Pernord Rischard 2017 är det i dag ett av få helt oberoende ägda och drivna destillerierna i Skottland. 


I deras standardsortiment idag finns en mängd olika buteljreringar för den som vill prova mer. De flesta åldersangivna och förutom Core-serien (standardutgåvor) där denna 15-åring ingår i, som sträcker sig från 10-30 år, finns både single cask utgåvor och whisky lagrad på uteslutande en viss typ fat.


Tidigare var egna utgåvor väldigt sällsynta, i flaska 22 whiskykalender 2015 provade vi en obeeroende buteljering av en 21-årig Glenallachie och i bloggen skrev jag då att det var svårt att hitta utgåvor över huvud taget. (Tyvärr är det lite svårläst blogginlägg idag då å,ä,ö blev korrupta i någon uppdatering)


Glenallachie skriver om denna 15-åring att den är en hyllning till destilleriet, skapad av dess ägare och master destiller Billy Walker som outtröttligt provat fat i lagerhusen för att skapa något speciellt och han och destilleriet kallar denna destilleriets kronjuvel.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!