Flaska 2 - Whiskykalender 2021

Officiella noteringar


Doft: Behaglig söt rökighet, lätta blommiga toner och honungssöt knäck.


Smak: Mjuk och len med rund smak där rökigheten balanserar åt citrussmaker, vanilj från eken och åter honungssötma.


Eftersmak: Lätt rök med avvaktande krämig sötma med vanilj.

Flaska 2 - 2021

The Balvenie - the week of peat, 14 år.

 

Single Malt från Skottland 48,3%, 14 år  Nr 40956 och kostar 799 kr


Balvenie grundat 1892 lades etablerades precis bredvid Glenfiddich i rent konkurrenssyfte. Idag ägs båda destillerierna av William Grants & Sons och delar till och med idag lagerhus. Balvenie är också ett av få destillerier som har eget tunnbinderi och mältar även en del av sitt korn själva. Fördelen med detta på destilleriområdet är att man till skillnad mot t.ex. Glenfiddich kan provaoch testas väldigt speciella whisky och fatlagringar.


Denna whisky är ett bevis på just detta. En vecka om året gör Balvenie whisky på det gamla hederliga sättet, genom att torka malten med varm torvrök. Torven köps in från Speyside och malten röks på Balvenies område. Anledningen till att det  just är en vecka per år var för att destilleriets manager såg 1 veckas lucka i destilleriets årsschema och påverkad av en resa till Islay slog den dåvarande managern till och köpte in utrustning för att kunna röka malten på området. Med stor nyfikenhet testades olika mängd rök på malten och tillslut nådde han önskvärt resultat med ca 30 ppm, ungefär lika med standardbuteljeringar från Ardbeg och Laphroaig.


Vid normal whiskytillverkning används "low wines" och svansen, dvs alkohol med lägre %-halt som inte används till nästa batch där de blandas i och destilleras om. Men eftersom de bara gör rökig whisky en gång per år lagrar Balvenie dessa i en rostfri tank till nästa år. Så varje batch av "week of peat" har med sig arv från alla tidigare batcher. The week of peat har tillverkats sedan 2002 så med denna är en av de första tillverkade under week of peat.

Vad tycker du om dagens whisky?

Ge den ett stjärnbetyg och skriv gärna en kommentar!